קורסים לכולם - לימודים ברשת
תחום הלימודים און ליין הולך ומתרחב בשנים האחרונות, ואתרים רבים מציעים מערכות למידה ממוחשבות, סרטוני הרצאות ותרגולים באינטרנט, אבל מה הם היתרונות הגדולים בלימודים אלה?
גל חדש נראה בשנים האחרונות באינטרנט, והוא נראה כחיובי במיוחד. מערכות למידה, קורסים אונליין, וחומרי לימוד מוצעים לכל עובר אורח באינטרנט, ומאפשרים את היווצרותו של עולם חדש של למידה והשכלה. כבר היום, כמעט לכל אוניברסיטה יש מערכת ללמידה הכוללת תמסירים, חומרי קריאה או תרגילים שמועלים לשימוש הסטודנטים. אפשר בקלות גם למצוא הרצאות מוסרטות באינטרנט, ואף לסיים קורס מלא מבלי להגיע למוסד הלימודים, ונראה כאילו הגל הזה הולך ומתפשט בעולם הלימודים כולו.
אוניברסיטאות רבות בארץ ובעולם מציעות קורסים ואפילו תארים און ליין. מערכת קורסרה (Coursera) למשל, היא אחת המוכרות בתחום, ומציעה קורסים און ליין מאוניברסיטאות מובילות כמו סטנפורד, פרינסטון, דיוק, ואפילו האוניברסיטה העברית בירושלים. הקורסים של קורסרה מפורסמים בכל העולם, והם גדולים במיוחד מבחינת משתתפים - חודשים בודדים אחרי פתיחת המערכת כבר היו רשומים מעל למיליון משתמשים מרחבי העולם כולו. אחד היתרונות הגדולים של רעיון זה, במיוחד ברמה הגלובאלית, היא האפשרות שנפתחת בפני רבים שאין ביכולתם דרך אחרת ללמוד, במיוחד במדינות עולם שלישי.
קורס און ליין עדיף מקורס רגיל
אבל לא רק סביב העולם, אלא גם בארץ אפשר לראות בשנים האחרונות את העלייה בפנייה ללימודים און ליין. ברק דנין, מהנדס תוכנה בעל ניסיון של שנים בניהול צוותים, מציע קורס און ליין בתחום של אפיון חווית משתמש. הקורס, שמתנהל כולו און ליין מלבד מספר מפגשים המיועדים בעיקר להיכרות ופחות ללימוד, מיועד לכל מי שמעוניין לעסוק בתחום כמקצוע. על אף שרבים מהפונים אל הקורס מאוד סקפטיים לגבי לימודים און ליין, דנין מציין כי הם מופתעים לטובה.
אך מעבר לקורסים בודדים באינטרנט, מערכות מסוימות מציעות מגוון רחב של קורסים איכותיים לבחירה. וואלה סקול היא אחת מפלטפורמות הלימודים שמציעות קורסים און ליין לכלל התלמידים – החל מהיסודי ועד לאקדמיה. יובל, 18, סיימה תיכון, נרשמה לוואלה סקול לקורס הפסיכומטרי, ומספרת על החוויה החיובית שלה. "הגעתי לוואלה סקול דרך המדריכה שלי של פרויקט "קדם עתידים" (פרויקט קידום מצוינות מדעית שמיועד לתלמידים מובילים - א.ט) - וניגשתי למועד יולי לבד, בלי קורס. אני יכולה להגיד לך שהאתר הזה מאוד עזר לי. הוא נתן לי שיטות חדשות שאין בספרים". יתרה מכך, למרות שיובל נעזרה בספרי פסיכומטרי, היא מציינת כי קורס הפסיכומטרי און ליין של וואלה סקול מכיל את כל החומר הדרוש לבחינה: "האתר הוא ממש קורס לעצמו... זה מכסה את כל החומר בוודאות. עברתי נושא נושא, קראתי את כל ההסברים, ומצאתי שיטות, למשל בכמותי, שעוזרות לפתור תרגילים ספציפיים תוך שניות". בנוסף, החומר בוואלה סקול לעיתים מקיף אף יותר מאשר בקורסים רגילים: "יש שם שיטות והסברים שאין בספרים. שאלתי אנשים על טריקים וקיצורים שהם לא מכירים, ובאתר יש אותם".
אלעד שווייצר, המנהל הפדגוגי של אתר וואלה סקול, מספר על הייחודיות של הקורסים באתר: "כל הקורסים באתר נבנו כך שהם יכולים לעמוד בפני עצמם, וניתן ללמוד מהם בלבד. הם מספקים הכל - גם הסברים וגם תרגול, והתרגול אף כולל סרטוני וידאו עם הפתרונות המלאים לתרגול - דבר שלא קיים היום בשום מקום, גם לא בקורסים פרונטאליים".
"וואלה סקול מביא איתו מהפכה"
האתר של וואלה סקול הוא אחד המובילים בתחומו, ומסיבות מוצדקות: "וואלה סקול מביא איתו מהפכה. אנחנו מצליחים להנגיש את הלימודים לכולם, לכל מקום גיאוגרפי, כמו לפריפריה, ולכל כיס, כשעלות של קורס היא כמו 2-3 שעורים פרטיים, והוא פתוח ללא הגבלה למשך שנה שלמה. זה האתר היחיד שנותן מענה לכל הגילאים - מהגן, דרך בי"ס ועד לסטודנטים וקהל בוגר. כמו כן, המורים שהצטרפו פרויקט הם מהשורה הראשונה בארץ - מורים מנוסים, כאלה שמכשירים מורים או מחברים ספרי לימוד".
לימודים בעתיד - הכל אפשרי
פרופ" מנחם בן ששון, נשיא האוניברסיטה העברית, מתייחס לנושא העתיד הצפוי ללימודים און ליין, עם ההצטרפות של האוניברסיטה העברית למערכת קורסרה. בן ששון חוזה את התרחבות הלימודים און ליין: "תפקידה של הטכנולוגיה כאמצעי להעברה של ידע לאוכלוסיות מגוונות, החל מסטודנטים ועד לאנשים חסרי גישה לחינוך פורמאלי, רק ילך ויגדל".
גם שווייצר מאמין בהתפשטות הקורסים און ליין: "בשנים הקרובות השימוש בלימוד אונליין ילך ויתעצם. במקצועות הלימוד של בי"ס ואקדמיה הקורסים יהוו בעיקר תמיכה ללימודים הרגילים, ויהפכו לסטנדרט בכל בית. בתחומים רבים אחרים הקורסים האינטרנטיים יהוו תחליף מלא לקורסים הפרונטליים - פסיכומטרי ומבחני מיון, קורסי מחשב למיניהם וכדומה."
מודל הכיתות ההפוכות
בחלק גדול מהעולם החלו פיילוטים של לימוד באמצעות מודל הכיתות ההפוכות. עד היום, תלמידים לומדים את החומר בכיתה עם המורה, ולאחר מכן מתרגלים אותו לבד בבית. במצב כזה, אין להם מענה לשאלות תוך כדי התרגול, מה שמוביל פעמים רבות לפניה למורים פרטיים או לאי הבנה של החומר. במודל הכיתות ההפוכות, התלמיד לומד את החומר לבד בבית, ברוב המקרים באמצעות המחשב, ולאחר מכן מגיע לתרגל אותו בכיתה, כאשר המורה נמצא שם לעזור לו בכל מה שלא הבין בבית. מודל זה מוכיח את עצמו, ונראה כי כך ייראו הלימודים בעתיד. "כיום, הילדים מומחים בחיפוש מידע באינטרנט, והם רגילים לשבת מול המחשב ולצרוך מידע באופן עצמאי. בפועל, זה לא משנה אם מדובר בתחביב שמעניין אותם או בנושא מסוים שעליהם ללמוד" אומר שווייצר. "בינתיים, אנחנו בוואלה סקול מנסים לתת את המענה הטוב ביותר לתלמיד במסגרת פורמט הלימודים הקיים כיום - גם אפשרות ללמוד את החומר לפני שהוא מגיע לכיתה, וגם תמיכה בבית בעת הכנת השעורים או התכוננות למבחנים."