חשבון בכיתה א – איך לוודא שילדיכם מוכנים

הורים רבים חוששים כאשר ילדיהם עולים לכיתה א' מהאופן שבו יחוו את המפגש עם לימודי החשבון בבית הספר ולגבי מידת הצלחתם במקצוע החשוב. כיצד תוכלו לסייע לילדיכם להיות מוכנים יותר למפגש הזה?

מאת: עדי שטמברגר

הורים רבים חוששים כאשר ילדיהם עולים לכיתה א' מהאופן שבו יחוו את המפגש עם לימודי החשבון בבית הספר ולגבי מידת הצלחתם במקצוע החשוב. כיצד תוכלו לסייע לילדיכם להיות מוכנים יותר למפגש הזה ולצלוח אותו בהצלחה? קראו את הטיפים שלנו בנושא.

 

זהו רגע מוזר כל כך בחיי משפחה – האפרוח הקטן וחסר-הישע שנולד לכם פתאם לובש חולצת בית ספר, גורר אחריו ילקוט, ונכנס בשערי המוסד שילווה ויכתיב את חייו ב-12 השנים הקרובות. עליכם לשחרר שליטה, ולהשלים עם העובדה שאינכם יכולים לעבור עמו או עמה את המסע הזה, אלא רק לתמוך מהצד. אתם חוששים שייתקלו בקשיים מסוגים שונים, ואינכם בטוחים באיזו מידה יצליחו להתמודד עמם. אצל רבים מן ההורים הדבר נכון במיוחד בתחום החשבון/ מתמטיקה, אולי מכיוון שהצלחה בו היא פעמים רבות קריטית לעתיד הילד, או מכיוון שהם עצמם חוו קשיים, אולי אף טראומה, בכל הקשור לתחום המורכב.

 

אז איך עוברים את זה?

קודם כל, נשמו עמוק והכניסו את הדברים לפרופורציות. המוני ילדים ברחבי העולם מתמודדים עם כל הקשיים שהם נתקלים בהם בבית הספר ושורדים אותם, גם בתחום החשבון. זכרו שאין זה המפגש הראשון של ילדיכם עם התחום. הם עברו הכנה משמעותית בגן הילדים שהפגישה אותם עם עקרונות מתמטיים חשובים כגון ספירה, סדר ורצף המספרים, הבנת כמויות ומשמעותם של סימנים מוסכמים כמו שווה, חיבור וחיסור, יותר ופחות, צורות גאומטריות, ועוד. חשוב מאד שלא תשדרו לילדים את החשש שלכם, אלא להיפך – שתעבירו את המסרים שאתם רגועים וסומכים על יכולתם להתמודד עם כל דבר. אמנם לא כדאי בדרך כלל להסתיר אמיתות מילדים, אך במקרה הזה ובשלב הזה, אין צורך לחשוף בפניהם את הרגשות השליליים שלכם לגבי תחום החשבון. תוכלו לשמור זאת למועד מאוחר יותר בחייהם, כאשר יהיו בטוחים בעצמם יותר.

חשבון בכיתה א - וואלה! סקול
חשבון בכיתה א
shutterstock.com

כיצד עוד ניתן לסייע לילדים להיות מוכנים ללימוד חשבון?

ישנן דרכים רבות ומגוונות שבהן ניתן להפוך את החשבון לחלק מהחיים, כך שהילדים יוכלו להיחשף לאלמנטים, מונחים ועקרונות מתמטיים שונים באופן טבעי, מה שיסייע להם מאוחר יותר להבין את הנלמד בשיעורי החשבון בבית הספר. אפשר לבקר במוזיאוני מדע פתוחים או סגורים, כמו זה שבירושלים, בחיפה או בבאר שבע, בגן המדע ברחובות, וכו'. למרות שעיקר הדגש במקומות אלו הוא בנושא מדעים, בכולם ניתן למצוא גם התייחסויות לנושאים ועקרונות מתמטיים שכדאי שהילדים יכירו. במקומות מסוג זה הלמידה מתרחשת בדרך כלל באופן אינטראקטיבי ומהנה מאד, מה שהופך אותה למתאימה מאד גם לילדים הסובלים מלקויות למידה או מבעיות קשב וריכוז.

ניתן להפוך את החשבון למשחק כיפי שמשתעשעים בו במכונית בדרך לסבא וסבתא או בטיולים, למשל. מתחרים מי מוצא את המספר הכי גדול בשלטים או לוחות רישוי של מכוניות, מי מוצא הכי הרבה פעמים ספרה מסויימת, איזו מכונית בעלת לוחית רישוי המתחילה בספרה הגבוהה יותר, וכד'. אפשר ליצור אינספור משחקים כגון אלו במרחב הציבורי, היו יצירתיים. גם בבית אפשר לצייר כמויות ומספרים, לשחק במשחקי קופסה חשבוניים (יש המון כאלה בשוק והם זולים מאד בדרך כלל), להוריד אפליקציות חינמיות למשחק בטלפון (של ההורים), להרכיב צורות ולבדוק כמה צלעות וזוויות יש להן ועוד ועוד. הורים יצירתיים במיוחד יוצרים משחקים משלהם – מכינים קלפי משחק או לוחות משחק. ישנם המון רעיונות למשחקי חשבון שניתן להכין במהירות ובקלות בבית. רעיונות נוספים תמצאו בפרופיל הפינטרסט שלנו, וגם של אחרים.

אפשרות נוספת היא למידה בעזרת הסרטונים החמודים שלנו, שמותאמים לגיל ולתוכנית הלימודים, ונוצרו על ידי מיטב המורים המומחים ומנוסים בהוראת חשבון לגיל זה. תוכלו למצוא מידע נוסף בנושא בעמוד הזה.