השכלה יקרה מפז - מימון לימודים

הסטודנט הממוצע מוציא כ-180,000 שקלים במהלך שלוש השנים בהן הוא לומד לתואר הראשון. מהן ההוצאות שכולל התואר הראשון ואיך מממנים את כל זה?‬

מאת: אליסה טרומן

השכלה היא אולי priceless, אבל זה לא אומר שאין לה מחיר. אז כמה עולה התואר הראשון? סטודנט בישראל הלומד באוניברסיטה במשך שלוש שנים יוציא כ-180,000 שקלים במהלך התואר. אם הוא ילמד במכללה, שכר הלימוד לבדו יכול לעמוד על כ-25,000 שקלים לשנת לימודים אחת, ואפילו כפליים מזה במכללות פרטיות יוקרתיות.

אם נראה לכם כי הסכום הכולל לתואר ראשון גבוה בצורה לא אמיתית, חשוב שתזכרו לכלול את כל ההוצאות השוטפות שנדרשות בזמן לימודים של 3-4 שנים (ספרים, צילומים, שעורים פרטיים, אוכל בקמפוס ועוד). על-פי הסקר השנתי לשנת 2012 של התאחדות הסטודנטים, 34% מהסטודנטים דיווחו שהם גרים אצל ההורים וכך חוסכים הוצאות של שכר דירה ומזון. רוב הסטודנטים, עם זאת, חיים מחוץ לבית ההורים במהלך התואר, כש-44% מהסטודנטים מוציאים עד 2,500 שקלים מידי חודש על שכר דירה וחשבונות, על-פי מכון המחקר "פאנלס". הוצאה משמעותית נוספת היא הוצאות תחבורה, כאשר קרוב ל-30% מהסטודנטים מוציאים עליה למעלה מ-500 שקלים בחודש, וכ-30% נוספים מוציאים בין 200 ל-300 שקלים מידי חודש.

אז איך מממנים את כל זה? וואלה סקול מסכם עבורכם את הדרכים השונות למימון תואר ראשון.

תואר ראשון דורש הוצאות רבות. איך מממנים? וואלה סקול מסכם עבורכם
תואר ראשון דורש הוצאות רבות. איך מממנים? וואלה סקול מסכם עבורכם
(צילום: dreamstime)

עבודה

74% מהסטודנטים עובדים במהלך הלימודים, לרוב בעבודות חלקיות, כאשר השכר הממוצע עומד על כ-3,000 שקלים לחודש. עם זאת, במהלך הסמסטרים עצמם, 68% מהסטודנטים מרוויחים פחות מ-3,000 שקלים לחודש. הסטודנטים העובדים צריכים להתמודד עם לא מעט קשיים כאשר הראשון בהם הוא מחסור בזמן ללימודים וצורך לתמרן בין משמרות בעבודה ללימודים. בנוסף, העבודות המוצעות לסטודנטים הן לרוב בשכר נמוך, כאשר סטודנטים רבים יבחרו בעבודה נוחה או בעלת שכר גבוה מאשר בעבודה שתתרום להם לעתיד המקצועי.

מלגות

אחת הדרכים הנפוצות למימון היא באמצעות מלגות לתואר ראשון הכוללות מלגות שכר לימוד, מלגות מחייה ומלגות סיוע. כיום קיימת תוכנית גם למלגה לשנה ראשונה לסטודנטים הלומדים במוסד בפריפריה בצפון או בנגב. כ-14% מהסטודנטים ממנים את הלימודים בעזרתה של מלגה. המלגות ניתנות על פי מצב כלכלי, מיקום גיאוגרפי, תחום לימודים, הצטיינות, שירות צבאי או מגזר. כמות המלגות השונות גדולה מאוד ומוצעת על ידי אוניברסיטאות, קרנות ציבוריות וקרנות פרטיות, ולכן כדאי להשקיע את הזמן בבירור המלגות השונות היכולות להתאים לכם, ולהגיש בקשה.

רוצה לדעת אם מגיע לך מלגה? בדוק כאן.

התנדבות עם ילדים תמורת מלגה היא אופציה נפוצה בקרב סטודנטים
התנדבות עם ילדים תמורת מלגה היא אופציה נפוצה בקרב סטודנטים
(צילום: dreamstime)

תמיכת הורים

כמחצית מהסטודנטים בשנת 2012 דיווחו על קבלת עזרה מההורים למימון התואר, כאשר 18% מהסטודנטים קיבלו עזרה של יותר מ-20,000 שקלים לשנה, ומחצית קיבלו תמיכה כלכלית של 9,000-2,000 שקלים לשנה.

התנדבות

פרויקטים רבים מוצעים לסטודנטים שמעניקים מלגת התנדבות. הפרויקטים לא מוגבלים בהכרח לסטודנטים מרקע כלכלי מסוים ומאפשרים לסטודנטים לתרום לקהילה ולזכות במלגה במהלך הלימודים. תוכלו לבחור לעבוד עם ילדים כמדריכים או כמנהיגים חברתיים, או לעזור לסטודנטים אחרים, הכל בהתאם לסוג הפרויקט. הפרויקטים עורכים מיונים בתחילת שנת הלימודים, ודורשים כ-4 שעות שבועיות של התנדבות תמורת מלגה שגובהה נע בין מחצית משכר לימוד שנתי, לשכר לימוד מלא. בין הפרויקטים הבולטים אפשר למצוא את פר"ח, סחל"ב, קרן אייס"ף ומלגות מעורבות חברתית אחרות.