לימודים לתואר בתיכון
חולמים כבר על הליכה במסדרונות האוניברסיטה ועל לימודים של קורסים מתקדמים עם מרצים בעלי שם? אולי תשמחו לגלות שגם תלמידי תיכון יכולים להתחיל תואר ראשון באוניברסיטה ולסיים אותו לפני הצבא
מה עולה לכם בראש כשאתם חושבים על תיכון?
אולי עבורכם זו תקופה קסומה שמשלבת את נפלאות ההתבגרות יחד עם מבחני הבגרות, ואולי אתם מרגישים דווקא שזו תקופה משעממת קצת ואתם עייפים כל כך מישיבה ארוכה בשיעורים. בכל אופן, ודאי תופתעו לגלות שעבור חלק מהתלמידים, בין זיכרונות התיכון שלובות גם חוויות אוניברסיטאיות של מרצים, עבודות וסמינרים.
איך זה קורה?
מידי שנה כ-1,000 תלמידי תיכון לומדים במסגרות מיוחדות המתאימות לתלמידים המעוניינים להשלים תואר ראשון לפני הצבא. התכניות המיוחדות מוצעות ברוב האוניברסיטאות, ביניהן: הטכניון, אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן, האוניברסיטה הפתוחה, אוניברסיטת בן גוריון, המכללה למנהל ואחרות. התוכניות האלה משלבות תלמידי תיכון מחוננים או מצטיינים בלימודי התואר הראשון החל מכיתה י' ועד לשנה לאחר סיום התיכון.
תלמידים הבוחרים ללמוד במסגרת הזו יכולים ליהנות מהיתרונות בלימודים מתקדמים בגיל צעיר וברכישת תואר ראשון עוד לפני הגיוס לצה"ל. על פי רוב, התלמידים נדרשים לסיים לפחות כ-50% מהדרישות לתואר עד סיום כיתה י"ב על מנת לקבל דחיית שירות בשנה מהצבא כדי לסיים את התואר לפני הגיוס. בחלק מהמוסדות, הלימודים הם לא לתואר אלא מאפשרים צבירה של נקודות. זאת אומרת, תוכלו ללמוד קורסים ולקבל בהם ציונים, ומאוחר יותר, כשתפנו ללימודים אקדמיים, הנקודות האלה ייחשבו לכם, ותהיו פטורים מן הקורסים שלקחתם.
מתאים לי תואר עכשיו?
אם אתם מרגישים משועממים בשיעורים או שאתם כבר מתים להתחיל ללמוד לימודים גבוהים שייתנו לכם מקצוע ותואר ראשון – אולי התוכנית הזו מתאימה לכם. אולי אתם רוצים להתחיל את הצבא עם מקצוע ולתרום בשירות מאתגר ומקצועי? אם כך, תשמחו לגלות שבוגרי התוכנית לרוב משתלבים במערכי מחקר ופיתוח טכנולוגי בצה"ל ביחידות מובחרות.
חשוב לציין שעל אף שבמוסדות מסוימים חלק מהקורסים מותאמים במיוחד לתלמידי תיכון, ברוב המוסדות התלמידים לומדים ביחד עם הסטודנטים הבוגרים, ניגשים לאותן בחינות ונדרשים לעמוד באותם תנאים. התכנית מתקיימת במקביל ללימודים בתיכון, כך שכל תלמיד צריך לדעת איך לשלב בין העומס הגדול ממילא של הבגרויות ללימודי אקדמיים אינטנסיביים. לרוב, ההשקעה באה על חשבון פנאי וחיי חברה עשירים יותר – דבר שחשוב שתקחו בחשבון.
מהם תנאי הקבלה?
תנאי הקבלה משתנים בין אוניברסיטה לאוניברסיטה ופונים בעיקר לתלמידים מחוננים או תלמידים מצטיינים. לרוב הם כוללים המלצה מבית הספר, ציונים גבוהים בתיכון, מבחן מיון כלשהו וראיון אישי. מרבית התלמידים פונים לתחומי מדעי הטבע, מדעים מדויקים או מדעי המחשב.
אחוזי הנשירה בתכניות אלה גבוהים בעיקר בשלבים הראשונים, כאשר מתגלה הפער בין ציפיות התלמיד למצב בפועל, בין אם עקב עומס לימודים גדול מהצפוי או קושי הסתגלותי. אולם, אם עברתם והתגברתם על הקושי הראשוני, תגלו שסיכויי הנשירה יורדים באופן משמעותי. בנוסף, ציוני התלמידים לרוב מתיישרים עם ציוני הסטודנטים הבוגרים ולפעמים אפילו עוברים אותם, והם זוכים למלגות הצטיינות או משתתפים בתוכניות מצטיינים שונות באוניברסיטאות.
אז אם אתם מרגישים שתוכנית כזו עשויה להתאים לכם, קחו את ההזדמנות ונצלו את היכולות שלכם כשהן בשיא. תוכלו לשאול בבית הספר שלכם, או להתעניין במוסדות האקדמיים, ואפילו לברר דרך תכניות נוער שוחר מדע איך מגיעים ומהם תנאי הקבלה.