ביטול בחינות המיצ"ב – מה צריך לדעת

הורים רבים מבולבלים מן ההודעות הסותרות בנושא המיצ"ב ומעלים שאלות לגבי התוכניות להחליפו. וואלה! סקול עושה סדר בדברים.

מאת: עדי שטמברגר

במשך שנים נשמעו ביקורות נוקבות מכיוונים שונים כנגד בחינות המיצ"ב. הורים ותלמידים התלוננו על לחץ רב שהמבחנים יוצרים, מורים התלוננו על כך שהם מתבקשים ללמד "למיצ"ב" במקום לקיים הוראה משמעותית של חומרי הלימוד. חשיפה של מגזין דה מארקר הביאה לידיעת הציבור כי תלמידי יסודי אולצו בעל כורחם להשתתף בתרמית והטייה של תוצאות המבחנים, וכי תוצאות המיצ"בים אינן תוצאות אמת ואינן משקפות את מצבם הלימודי האמיתי של ילדי ישראל במקצועות הנבחנים.

 

סופם של המיצ"בים

החשיפה בדה מארקר הביאה את משרד החינוך להודיע על קיצם של מבחני המיצ"ב. במסיבת עיתונאים הודיע שר החינוך רפי פרץ על החלטת המשרד לבטלם, ועל תוכנית חלופית של משרדו להערכת בתי הספר ורמת הידע של התלמידים בארץ שנוצרה על ידי ועדה מיוחדת של המשרד בתום עבודה שארכה מעל חצי שנה.

פרסום התוכנית החלופית להערכה בית ספרית עורר עולות שאלות רבות בקרב כל הנוגעים בדבר ובחלק מן התגובות אליה ניכרת חרדה רבה אצל הורים, מורים ותלמידים החוששים מיישומה הקרוב ומתוצאותיה.

 

מה כוללת תוכנית ההערכה החדשה?

על פי המתווה החדש, כל תלמידי ישראל בכיתות ד' ו-ח' ייבחנו בתחילת שנת הלימודים בתחום אוריינות שפה. הבחינה תהיה חיצונית ותיערך בכל שנה. זאת בניגוד לבחינות המיצ"ב, שבהן נבחנו תלמידי ה' ו-ח' באמצע השנה, כאשר כל בית ספר נבחן רק אחת לשלוש שנים.

בנוסף, תתקיים בחינה חיצונית נוספת מדי שנה. בתי הספר יקבלו הודעה על מועדה, אך הודעה על מקצוע הבחינה תימסר רק קרוב למועדה. מקצוע הבחינה ייבחר מתוך האפשרויות הבאות – ביסודי – מתמטיקה, שפת אם ואנגלית, ובחטיבת הביניים – מתמטיקה, מדעים, אנגלית או שפת אם. בתי הספר לא ידעו מראש גם איזו שכבת גיל תיבחן – ה' או ו', ח' או ט'.

יתבטלו גם בחינות המפמ"ר של מפקחי המקצועות השונים, מבחני רשויות מקומיות ושאלון האקלים הבית-ספרי צפוי לעבור שינויים. ככל הנראה, תתקיים גם סוג של הערכה פנימית בכיתות א'-י' באמצעות כלי הערכה חדשים שהועדה עדיין שוקדת על הכנתם.

בכל מקרה, מכיוון שמשרד החינוך ובתי הספר עדיין אינם ערוכים לכך, בשנת הלימודים הנוכחית (2019-2020) לא יתקיימו כלל בחינות הערכה חיצוניות בבתי הספר.

ביטול בחינות מיצ
ביטול בחינות מיצ"ב
shutterstock.com

מה ניתן ללמוד מתוכנית ההערכה החדשה?

מן הפרסומים אודות התוכנית ניתן להסיק כמה מסקנות. ראשית, ברור כי כוונת משרד החינוך בתוכנית היתה למנוע אפשרות של הטיית הבחינות והכנה מיוחדת למבחנים על ידי זמן התרעה קצר יותר או מבחנים בתחילת שנה שלא מותירים זמן רב להכנה. במסיבת העיתונאים אמר שר החינוך פרץ כי המטרה היתה להגיע ל"הערכה איכותית ושקופה יותר", ואכן נראה שהתוכנית עשויה לסייע בקבלת תוצאות הקרובות יותר למצב האמיתי בשטח.

ניכר גם כי הועדה שעמלה על התוכנית ראתה חשיבות רבה לידע בשפה, יחסית למקצועות ליבה אחרים כאנגלית, מתמטיקה ומדעים. זאת בניגוד למסרים אחרים שהועברו ממשרד החינוך בעבר. במסגרת התוכנית החדשה, מבחני השפה יבדקו מיומנויות קריאה, הבנת הנקרא והבעה בעל-פה ובכתב.

נראה כי לא התוכנית לא פתרה את בעיית הלחץ הרב שמבחני ההערכה גורמים אצל התלמידים והוריהם, ויתכן שהיא אף הוחמרה בשל חוסר היכולת לדעת מראש באיזה מקצוע תתקיים הבחינה. אחד הפתרונות לעניין בשלב זה עשוי להיות ניצול ימי החופש הגדול האחרונים ואולי גם חופשות החגים לשם חזרה על החומר ותרגול של התלמידים כדי להפחית את סף החרדה והלחץ. ניתן לשמור את מחברות וספרי השנה שעברה, ולעבור עליהם שוב יחד עם הילדים לקראת תחילת שנת הלימודים הבאה כדי להיזכר בחומר. אפשרות נוספת היא להיעזר בשיעורים של וואלה! סקול. מדובר על שיעורים אונליין במקצועות החשובים הכוללים את כל חומר הלימוד על פי תוכניות הלימודים של משרד החינוך ועולים סכום סמלי. ניתן לצפות בהם ולחזור עליהם שוב ושוב לפי הצורך בכל מקום וזמן שנוח לילד, ולהגיע מוכנים לבחינות החדשות. מנוי משפחתי לכל ילדי המשפחה (והוריהם) עתה במבצע במחיר של פחות משיעור פרטי אחד(!).

קרא עוד:

מתמטיקה לכיתה ז

מתמטיקה לכיתה ח