Past Simple הוא לא כזה נורא
מתקשים להבין את הזמן Past Simple? לא יודעים איך ללמוד אותו ומתי להשתמש בו? קראו כיצד אפשר לחלק אותו לחלקים שיהיו קלים יותר ללמידה ולזכירה.
מה זה בכלל פאסט סימפל?
אתם בטח כבר יודעים שתרגום הביטוי הוא "עבר פשוט", אבל אולי זה בכלל לא עוזר לכם להבין מתי ואיך משתמשים בו. אז בואו נעשה קצת סדר -
Past Simple דומה מאד בשימוש שלו לעבר בעברית. כלומר, משתמשים בו כדי לדבר על דברים שקרו בעבר, אירועים שהתחילו והסתיימו באיזושהי נקודה על ציר הזמן הקודמת לנקודה בה אנו נמצאים עכשיו, ההווה. הכינוי "פשוט" בעצם מתכוון לכך שהפעולה שנעשתה בעבר היתה נקודתית, קרתה בזמן מסויים ונגמרה, ולא היה לה המשך או השפעה על ההווה.
כדי לדעת איך משתמשים בזמן, יהיה קל יותר לחלק אותו לחלקים. אנו ממליצים שתלמדו בכל פעם רק חלק אחד, עד שתדעו אותו היטב, ולא את הכל ביחד:
חלק 1 - משפט חיובי
אנחנו יודעים באיזה זמן קרתה פעולה מסויימת על פי הצורה של הפועל במשפט. אם הפועל מופיע ללא כל שינויים או תוספות, אנחנו יודעים שהוא מתרחש בהווה. אבל כדי להראות שמשהו קרה בעבר, אנחנו צריכים לשנות מעט את הפועל. באנגלית אנחנו עושים זאת על ידי הוספת האותיות 'ed' בסוף הפועל.
לדוגמא - משפט בהווה יראה כך - I want to go home, בעוד שמשפט בעבר פשוט יראה כך - I wanted to go home.
בכל פעם שתראו את התוספת 'ed' בסופו של פועל, תוכלו לדעת שהפעולה המתוארת במשפט כבר קרתה.
בכל שפה ישנם יוצאי דופן, וגם באנגלית. לכן תגלו שפעלים מסויימים לא יכולים לקבל את התוספת הזאת, ויש להם צורה אחרת בעבר. הנה דוגמא -
בהווה - I go to school, אך בעבר לא ניתן להשתמש ב-I goed to school, כי הצורה הזאת פשוט אינה קיימת. במקום זאת, אנחנו משתמשים בצורה מיוחדת של הפועל go בעבר - went, ואומרים - I went to school.
כדאי ללמוד בעל פה את רשימת הפעלים יוצאי הדופן. זה מאמץ חד-פעמי שלאחריו תזכרו אותם היטב, ולא תצטרכו לחזור על כך. איך לומדים אותם בעל פה? ישנן הרבה מאד שיטות. כדי ללמוד בעל פה רשימת מילים לא מספיק רק לקרוא אותן הרבה פעמים. היום אנחנו יודעים שהמח שלנו זוכר הרבה יותר טוב ומהר על ידי פעולות פיזיות. אז מה עושים? אפשר בקלות ובמהירות לגזור ריבועי נייר ולהכין משחק זכרון, שבו אתם צריכים להתאים בין צורות פעלים בהווה ובעבר. אפשר להשתמש בשיטת ה"אקורדיון" המצויינת - לכתוב את כל הפעלים בהווה בטור יורד בקצה דף. לנסות לכתוב לצד כל אחד מהם את צורת העבר מהזכרון. אם לא זוכרים, אפשר להסתכל ולהשלים ולתקן מהספר או המחברת. אחרי שמסיימים את הטור השני, של צורות העבר, מקפלים אחורה את הטור הראשון, של צורות ההווה. עכשיו נשארתם רק עם טור של צורות העבר של הפעלים. כתבו לצד כל אחד מהם מהזכרון את צורת ההווה שלו. בדקו, השלימו ותקנו מה שלא ידעתם. המשיכו כך, טור אחרי טור, עד שתרגישו שאתם יודעים את כל הפעלים היטב. מניסיוננו - זאת שיטה מאד יעילה שאם תעשו אותה מספיק פעמים, לא תוכלו להוציא מהראש את הפעלים גם אם תרצו! דרך אגב, היא מתאימה ללמידה של נושאים שונים ומגוונים, אוצר מילים, ועוד.
חלק 2 - משפט שלילה
בכל משפטי השלילה באנגלית חייבים להשתמש בפועל עזר, ולכל זמן - פועל העזר המתאים לו. כל הזמנים של משפחת פעלי ה-simple משתמשים בפועל עזר Do. כשאנחנו יוצרים משפט שלילה בעבר, כמובן שגם פועל העזר צריך להיות בעבר, ולכן הוא יופיע כך - Did. בנוסף, כדי לומר לקורא או לשומע שמדובר על משפט שלילה, אנחנו צריכים להוסיף את המילה not. מכיוון שיש לנו כבר פועל בעבר, פועל העזר did, אנחנו לא צריכים פועל נוסף בעבר, ולכן הפועל השני יופיע בצורתו הרגילה - צורת ההווה. בואו נראה דוגמא:
בהווה - I want a dog.
בעבר - I wanted a dog.
בעבר בשלילה - I did not want a dog. שימו לב - הפועל השני מופיע בצורתו הרגילה, ולא בצורת עבר, מכיוון שיש לנו כבר פועל בעבר במשפט.
אפשר לקצר את המילים did not למילה אחת - didn't.
חלק 3 - משפטי שאלה
כמו במשפטי שלילה, גם במשפטי שאלה יש צורך בפועל עזר באנגלית, וכמו שאמרנו קודם, לכל משפחת זמנים יש את פועל העזר שלה, ופועל העזר של משפחת הזמנים simple הוא הפועל Do. לכן גם במשפטי שאלה בעבר פשוט נשתמש בפועל העזר do, בצורת העבר שלו - did. וגם כאן, מכיוון שיש לנו כבר פועל אחד בעבר, הפועל השני יופיע בצורתו הרגילה - צורת ההווה. לדוגמא:
בהווה - Do I want a dog?
בעבר - Did I want a dog?
אין צורך שגם הפועל want יופיע בצורת עבר, מכיוון שהפועל Did כבר בעבר.
אתם רואים? כשמחלקים את הכל לחלקים קטנים, השד אינו נורא כל כך.
בוואלה! סקול תמצאו ותוכלו ללמוד מסרטונים בנושא שמסבירים את הכל באופן ברור וקל. הסרטונים הוכנו על ידי המורים מהטובים והמנוסים בארץ. תוכלו לצפות בסרטונים כמה פעמים שתרצו, עד שתבינו הכל. צפו בזמנכם הפנוי, ללא הפרעות, בבית, בנוחות ובקצב שלכם, ותצליחו באנגלית בבית הספר.