קורס פסיכומטרי בתיכון, 5 הטעויות הנפוצות

תלמידי תיכון מקבלים 50-60 נקודות בממוצע פחות מחיילים משוחררים. הנתון הזה מפתיע אפילו יותר כשלוקחים בחשבון שמדובר דווקא בתלמידים החזקים יותר. אז למה זה קורה ואיך אפשר לוודא שלנו זה לא יקרה?

מאת: מערכת

 

ציון הפסיכומטרי נע בין 200 ל-800 ואין בו 'נכשל' או 'עובר', אך אין ספק שציוני התיכוניסטים נמוכים בצורה משמעותית משאר הנבחנים. רוב החומר לבחינה הפסיכומטרית הוא ברמה של 3 יח"ל מתמטיקה, ותלמידי התיכון שוחים בחומר הזה. אז איך יכול להיות שציון הפסיכומטרי הממוצע של תלמידי תיכון עומד על קצת יותר מ-500, ועוד כשמדובר בתלמידים החזקים יותר, אלה שמעוניינים ללכת לעתודה האקדמית של צה"ל?

תלמידי התיכון מקבלים בפסיכומטרי 50-60 נקודות פחות מחיילים משוחררים
תלמידי התיכון מקבלים בפסיכומטרי 50-60 נקודות פחות מחיילים משוחררים
מקור: מאל"ו

 

המכשול: לומדים לפסיכומטרי תוך כדי לימוד לבגרויות

הסיבה הראשונה והברורה מאליה לפערי הציונים, היא העובדה שתלמידי תיכון לומדים לבחינה הפסיכומטרית תוך כדי לימודים בבית הספר, והזמן שלהם נחלק בין לימוד לבגרויות ותרגול פסיכומטרי. אין ספק שעובדה זו פוגעת בציון הפסיכומטרי (ואולי גם קצת בבגרות), אך לתלמידים המעוניינים ללכת לעתודה אין ממש ברירה והם חייבים למצוא דרך לשלב את שניהם. דווקא בגלל זה הזמן של תלמידי התיכון יקר כל כך, והם חייבים לוודא שהם משקיעים אותו בצורה האפקטיבית ביותר.

אז מה כן עושים: מחפשים ומוצאים(!) את הדרך האפקטיבית ביותר מבחינת זמן לתרגל לקראת הפסיכומטרי (על כך עוד בהמשך).  

המכשול: קורסי הפסיכומטרי בתיכון פחות טובים

בתיכונים רבים מועברים קורסי פסיכומטרי בעלות נמוכה יחסית שמיועדים לתיכוניסטים. חלקו הראשון של הקורס מועבר במהלך חודש אוגוסט בחופש הגדול, וחלקו השני עולה על שנת הלימודים וממשיך במהלך החודשים ספטמבר ואוקטובר, עד לבחינה במועד זה. הבעיה העיקרית בקורסי התיכון היא זמן הלימוד - רובו של הקורס נדחס לתוך אוגוסט, עם שלושה מפגשים שבועיים בני חמש שעות כל אחד. בלחץ כזה לתלמידים אין זמן לעכל את החומר, אין זמן לעשות שיעורי בית ואין זמן ללמוד את המילון הפסיכומטרי. בנוסף, בשל המחיר הנמוך שלהם, קורסים אלה בדרך כלל דלים יותר מהקורסים הפרטיים ומועברים על ידי מדריכים צעירים יותר וחסרי ניסיון, מה שכמובן לא תורם להצלחה.

אז מה כן עושים: פשוט מאוד - בוחרים בקורס כללי ולא בקורס "תיכוניסטים", כי מה שזול עולה יקר ועולה בנקודות.

קורסי הפסיכומטרי מותאמים לחיילים משוחררים ולא לתלמידי תיכון
קורסי הפסיכומטרי מותאמים לחיילים משוחררים ולא לתלמידי תיכון
צילום: דובר צה"ל

 

המכשול: קורסי הפסיכומטרי מבזבזים לתיכוניסטים את הזמן

אוקיי, אז הבנו שלא כדאי להירשם לקורס תיכוניסטים. הבעיה היא שמצד שני הקורסים הרגילים הם גם לא פתרון אידיאלי. ראשית, הקורסים האלה מיועדים בעיקר לחיילים משוחררים. חומר הלימוד לבחינה הפסיכומטרית מתבסס על הלימודים בתיכון, ולמעשה רוב השיעורים בקורס הם חזרה על מה שלומדים בתיכון. עבור תלמיד תיכון זהו בזבוז זמן משווע, במיוחד לאור העובדה שהזמן שלו קצר ומושקע גם בבגרויות. 

שנית, רוב הקורסים נערכים בשעות הערב. לתלמיד התיכון הממוצע ממש לא קל לשבת בשיעור ערב במשך חמש שעות ברציפות לאחר יום לימודים בבית הספר. ומה לגבי שיעורי הבית? כמובן שבאופן כזה התלמידים לא מספיקים להכין לא את השיעורים מבית הספר ולא את התרגולים של הפסיכומטרי, וכך הם נפגעים פעמיים.

אז מה כן עושים: אם בבוקר אתם בבית הספר והערב הוא לא זמן טוב לקורס, מה שנכון עבורכם יהיה ללכת על לימוד ותרגול גמישים - מורה פרטי, קורס אינטרנטי שמאפשר לימוד בקצב שלכם או לימוד עצמי מספרים לאלה שזה מתאים להם.   

המכשול: הלימוד לפסיכומטרי שונה מהלימוד לבגרות

עם יד על הלב, מי פה משקיע בשיעורי הבית של בית הספר? מקסימום מעתיקים מזאת שיושבת מקדימה, וגם את זה עושים רק המשקיענים. כך התרגלנו ללמוד - במהלך השנה יושבים בשיעור, וכמה ימים לפני הבחינה מצלמים מחברות ומתחילים לחרוש. התלמידים שרוצים ללכת לעתודה הם בדרך כלל התלמידים החזקים יותר, והם רגילים ללמוד בכמה ימים חומר של כמה חודשים ולפעמים של שנה שלמה. בפסיכומטרי, למרבה הצער, השיטה הזו לא עובדת. בלי לתרגל, והרבה, אי אפשר להצליח בפסיכומטרי.

אז מה כן עושים: משנים את סדרי העדיפויות ומפנים זמן, ועוד קצת זמן, לתרגול לקראת הבחינה. אנחנו נגיד את זה שוב - נושא הזמן הפנוי של תלמידי התיכון הוא קריטי להצלחה!

 המכשול: האנגלית משתפרת בעיקר אחרי התיכון

אנחנו לא מפסיקים ללמוד אנגלית לאורך כל החיים. אוצר המילים שלנו משתפר לאורך השנים, בין אם כתוצאה מסרטים וסדרות שאנחנו רואים ובין אם מהשיחות בטיול הגדול אחרי הצבא. בבחינה הפסיכומטרית, אנו נבחנים על הבנה של השפה האנגלית ולא על חוקי דקדוק יבשים כמו בבגרות. רמת האנגלית שלנו תהיה קצת יותר טובה אחרי הצבא.

אז מה כן עושים: סומכים רק על עצמנו ומשקיעים בעיקר בשיפור אוצר המילים באנגלית, אין דרך טובה יותר. בנוסף, מתנחמים בכך שמשקל הציון באנגלית הוא רק 20% מהציון הסופי. 

בואו ללמוד נכון ולהצליח בפסיכומטרי
בואו ללמוד נכון ולהצליח בפסיכומטרי
(צילום: shutterstock)

 

אז איך אפשר להצליח בפסיכומטרי בתיכון?

הדבר הכי חשוב להבין הוא שאתם תלמידי תיכון ולא חיילים משוחררים. הזמן שלכם יקר ולכן אתם צריכים הכנה שמתאימה לכם. אז מה עושים? אם אפשר, מומלץ לא לעשות פסיכומטרי בתיכון. אם אתם לא חייבים לעשות את הבחינה כרגע אז וותרו על העניין והתמקדו בבגרויות.

אם אתם בכל זאת צריכים לעשות פסיכומטרי (למשל אם אתם רוצים ללכת לעתודה), מומלץ ללמוד לפסיכומטרי בעזרת הכנה לפסיכומטרי אונליין, הכוללת ספרים, שיעורי וידאו, תכנת תרגול ומדריך זמין לשאלות. בצורה זו לא רק שתחסכו אלפי שקלים, אתם גם תקבלו ציון גבוה יותר. בשתי הדרכים האלה אתם יכולים להתקדם בקצב שלכם ולנצל את הזמן בצורה יעילה יותר מאשר אם תשבו בכיתה עם עוד 20-30 תלמידים שיעכבו אתכם.

אם תצטרכו עזרה במהלך הלימוד יש גם מדריכים זמינים לשאלות חינם, תוכלו לקבל ליווי צמוד עד לבחינה. הסטטיסטיקה מראה שמי שלומד לבד מקבל ציון גבוה יותר ממי שלומד בקורס, וזו הסיבה שבשנים האחרונות קורסי הפסיכומטרי איבדו מיוקרתם, ובכל שנה אלפי תלמידים לומדים לבחינה לבד. 

 

לקורס פסיכומטרי און ליין לחץ כאן