פרקי הפיילוט בפסיכומטרי: לא מה שחשבתם
"מה היה הפיילוט?" זו בדרך כלל אחת השאלות הכי בוערות אחרי בחינה פסיכומטרית. כי פרקי הפיילוט לא נחשבים בציון, אלה פרקים שמכילים כל מיני שאלות חדשות שמתוכננות להיכנס למבחנים הבאים. או שבעצם לא?
מהם פרקי פיילוט?
פרקי פיילוט הם שני פרקים מתוך התשעה שיש במבחן פסיכומטרי, אשר משמשים לצורך בדיקות סטטיסטיות של המרכז הארצי. במבחן פסיכומטרי יש 9 פרקים - הראשון הוא פרק כתיבת חיבור, ולאחריו יש 8 פרקים בתחומים: חשיבה כמותית, חשיבה מילולית ואנגלית - שני פרקים מכל תחום - סה״כ 6, ועוד 2 פרקים נוספים שמכונים על ידי מדריכי ותלמידי הפסיכומטרי "פרקי פיילוט". פרקים אלה הם בעצם פרקים רגילים שיכולים להיות מכל אחד מהתחומים כמותי, מילולי ואנגלית.
ציון הפסיכומטרי נקבע רק על סמך הפרקים הרגילים - פרקי הפיילוט אינם משוקללים בציון. אם זה כך, אתם וודאי שואלים מדוע לפתור את פרקי הפיילוט? מדוע לא פשוט לדלג עליהם ולהשקיע את הזמן והריכוז רק בפרקים הרגילים? הסיבה היא, שבמהלך המבחן, אי אפשר לדעת מהם פרקי הפיילוט. הרי אם זה היה ידוע, אף אחד לא היה פותר אותם. לכן, עליכם להתייחס לכל הפרקים כאילו הם הפרקים שקובעים את הציון. היו כבר מספיק תלמידים שחשבו שפרק מסוים הוא פרק פיילוט, לא פתרו אותו, ולבסוף הסתבר שזה היה פרק רגיל, והציון שלהם, איך לומר, די צנח מטה.
פרקי הפיילוט בפסיכומטרי - לא מה שחשבתם
בדומה להרבה אי דיוקים ושמועות בנוגע לבחינה הפסיכומטרית, גם כאן ישנה טעות נפוצה שהשתרשה עם השנים. כמעט כולם חושבים שפרקי פיילוט הם פרקים עם שאלות חדשות שהמרכז הארצי לבחינות והערכה ״בודק״ לפני שהוא מכניס אותם למבחנים העתידיים. המחשבה הזו הובילה לא מעט תלמידים לחשוב שהם מזהים פרק פיילוט מכיוון שהם נתקלו בסוג שאלות שלא הכירו, אך למרבה הצער אלה היו פרקים רגילים לחלוטין, והופ - הלך הציון...
פרקי פיילוט נועדו לצורך בדיקות סטטיסטיות של המרכז הארצי לבחינות והערכה. המטרה העקרית שלהם היא לא לבדוק שאלות חדשות (למרות שגם זה נעשה מידי פעם), אלא לתקנן את הציון על ידי השוואה בין הנבחנים במועד מסוים לבין נבחנים משנים קודמות. איך עושים את זה? כדי לענות על זה, צריכים להבין קצת יותר איך נקבעים ציוני הפסיכומטרי ואיך באה לידי ביטוי יחסיות הציון.
ציון פסיכומטרי יחסי
בכל שנה יש 5 מועדי פסיכומטרי, ובכל אחד מהמועדים ישנן מספר גרסאות שונות של המבחן. כדי שנוכל לבחון את כל המועמדים על סולם אחיד, כל הגרסאות של מבחני הפסיכומטרי צריכות להיות בדיוק באותה רמת קושי, בכל אחד מהתחומים. כאשר מדובר במבחן שכולל 130 שאלות (ללא פרקי הפיילוט) זו משימה כמעט בלתי אפשרית. אז איך עושים את זה? איך משווים בין נבחנים ממועדי פסיכומטרי שונים?
ניקח לדוגמה שני מבחנים משני מועדי הפסיכומטרי השונים - מועד אפריל ומועד אוקטובר. כל מבחן מורכב מ-6 פרקי אמת (ללא פרקי פיילוט), ועוד פרק חיבור - אך נתעלם ממנו לצורך ההסבר. נניח שהנבחן של מועד אפריל צדק ב-80% מהשאלות, והנבחן ממועד אוקטובר צדק ב-70% מהשאלות. איך אפשר לדעת אם הנבחן של אפריל יותר ״חכם״ או שהבחינה הפסיכומטרית במועד אוקטובר פשוט היתה קשה יותר? פשוט - נוסיף לשני המבחנים גם שני פרקים זהים (אלה הם פרקי הפיילוט).
אם שני הנבחנים צדקו בפרקי הפיילוט ב-80% מהשאלות, סימן שהיכולת שלהם זהה (מכיוון שמדובר בדיוק באותם פרקים), והמסקנה היא שהמבחן הפסיכומטרי במועד אוקטובר היה קשה יותר - וזו הסיבה להבדל באחוזי ההצלחה. אם גם בפרקי הפיילוט אחוזי ההצלחה היו 80 ו-70, סימן שהנבחן של מועד אפריל באמת בעל יכולת גבוהה יותר (שכן גם בפרקי הפיילוט הוא הצליח יותר), והמבחנים היו באותה רמה.
מההסבר שלעיל ניתן להבין שהמטרה העקרית של פרקי הפיילוט היא להשוות בין נבחנים ממועדים שונים, ולכן מדובר בעצם בפרקים ישנים שהופיעו כבר בבחינות עבר. זו אחת הסיבות שתלמידים נתקלים לעיתים במבחן בשאלות זהות לחלוטין לכאלו שהם ראו בספרי הלימוד - מדובר בשאלות שהופיעו כבר באחד המבחנים מהשנים הקודמות, מכוני הפסיכומטרי הכניסו אותן לספרים, אך כעת הן מופיעות בתוך פרק פיילוט לצורך השוואה סטטיסטית. לי באופן אישי יצא לגשת לשתי בחינות בהפרש של 3 שנים זו מזו, שכללו אותו פרק בדיוק (כל השאלות, לפי הסדר, כולל התשובות!).
לפרקי הפיילוט יש גם מטרות נוספות, אולם הן פחות מרכזיות ופחות חשובות עבור הנבחנים. אז אם יוצא לכם לעשות בחינה פסיכומטרית ולהיתקל בשאלות שאתם מכירים מספרי הפסיכומטרי או משאלות ״חמות״ שחילקו לכם בקורס, יש סיכוי לא קטן שפשוט מדובר בפרק פיילוט, אז אל תמהרו לשמוח...