קצין וסטודנט - מסלול עתודה אקדמית
מסלול העתודה האקדמית מזמין אתכם ללמוד על חשבון הצבא ולשרת שירות קבע במקצוע שלמדתם. כדאי לכם לשמוע על היתרונות והחסרונות של המסלול
אולי כבר זומנתם לצו ראשון, ושמעתם על מסלול העתודה אקדמית. אם אתם כבר יודעים מה אתם רוצים ללמוד, תוכלו להתחיל בלימודים לתואר ראשון כבר בסוף י"ב, על חשבון הצבא. מסלול עתודה אקדמית הוא מסלול של דחיית שירות על מנת לסיים תואר, ואז שיבוץ בצבא בהתאם לתואר שנלמד. כך יוצא, שבמקום לשרת, לחסוך כסף ללימודים ורק בגיל 24 להתחיל ללמוד, אתם מתחילים תואר ראשון מיד עם סיום התיכון, ואז משרתים שירות סדיר וקבע בתחום אותו למדתם. אחד היתרונות הגדולים בהשוואה למי שלומד אחרי הצבא, שאתם משתחררים כבר עם כמה שנים ניסיון, ויהיה לכם קל יותר להשתלב בשוק העבודה.
הסיבה לתכנית נמצאת בעניין של צה"ל לגייס אנשים צעירים ומוכשרים לתפקידים שונים בחילות, בתפקידים של רופאים, מהנדסים, עורכי דין ועוד. המסלול מאפשר לחיילים ללמוד על חשבון הצבא, להתגייס עם מקצוע, לצבור ניסיון מקצועי, ולקבל תנאים של קצינים, כולל משכורת של קצין בזמן שירות הקבע. בתמורה, החייל מתחייב ל-3 שנות קבע בנוסף לשירות הסדיר, כאשר אין הבדל בין בנים לבנות באורך השירות. זאת אומרת, לאחר סיום התואר, אתם תשרתו במשך 6 שנים.
כיצד נרשמים לעתודה של צה"ל?
רק תלמידי י"ב יכולים להגיש מועמדות למסלול עתודה, ניתן לעשות זאת באתר של אכ"א. המיונים למסלול לא חוסמים מיונים למסלולים אחרים, אך נדרשת עמידה גם במיונים של הצבא וגם בתנאי הקבלה לאוניברסיטה. כחלק מתנאי הקבלה אתם צריכים ציון פסיכומטרי, כאשר המועד האחרון בו ניתן לגשת הוא מועד אפריל, במהלך כיתה י"ב, אבל עדיף לגשת לפני.
אם אתם מתאימים ועברתם את המיונים, תוכלו מיד לאחר סיום התיכון להתחיל ללמוד באוניברסיטה. חשוב לציין כי מסלול העתודה הוא התנדבותי וניתן לפרוש ממנו, גם אם אתם באמצע תהליך המיון. לאחר שתתקבלו תזומנו לגיוס, שיהיה יום חיול אחד בו תחתמו על התחייבות לשירות סדיר ולאחריו שירות קבע של 3 שנים. במהלך תקופת הלימודים הצבא לא מזמן אתכם לשירות או קורסים.
קורס פסיכומטרי בתיכון
מכיוון שעל המועמדים לעתודה האקדמית להיבחן בבחינה הפסיכומטרית במהלך התיכון, הלימוד לבחינה מתנגש עם הלימוד לבגרויות ולרוב אינו אידיאלי. ישנם קורסי פסיכומטרי המיועדים לתלמידי תיכון אשר מועברים במהלך החופשה גדול בין כיתה י"א לי"ב, אך קורסים אלה אינם אידיאליים, בלשון המעטה. הלימודים מתחילים בדרך כלל בסוף יולי / אמצע אוגוסט (מי רוצה ללמוד בחופש?!) - 3 מפגשים בשבוע (בקושי מספיקים להבין ולעשות שעורים), ודווקא תקופת המרתון לקראת הבחינה נופלת על תחילת שנת הלימודים, כאשר הבחינה עצמה מתקיימת בסוף ספטמבר / תחילת אוקטובר. לכן, מועמדים רבים מעדיפים לוותר על קורסים אלה וללמוד לבחינה בעצמם, במהלך השנה, בזמן שנח להם.
קורס הפסיכומטרי של וואלה סקול יכול לעזור גם למי שלומד בקורס וגם לאלו מכם שלומדים לבד. אם נרשמתם לקורס תיכון, תוכלו להרשם לוואלה סקול כמה חודשים לפני שהוא מתחיל, ולהגיע לשיעורים כשאתם כבר יודעים את החומר - זה יעזור לכם להתמודד עם האינטנסיביות של השעורים. אם החלטתם ללמוד לבד - מה יותר טוב משעורי וידאו של אחד המדריכים הטובים בארץ שיוביל אתכם צעד אחר צעד וילמד אתכם את כל מה שמלמדים בקורסי פסיכומטרי רגילים, ואפילו יותר? בנוסף לשעורים בוידאו, תוכלו לרכוש גם ערכת ספרי פסיכומטרי המיועדת ללימוד עצמי - שילוב מושלם.
מה לומדים בעתודה?
בסך הכל קיימת רשימה רחבה של מקצועות אותם מאשר הצבא ללמוד. תצטרכו למלא בטופס מה אתם רוצים ללמוד, כאשר חשוב שתכתבו רק מה שאתם רוצים, כדי לא להשתבץ במקרה למשהו שלא כל כך רציתם. בין המקצועות ניתן למצוא: מקצועות הרפואה, מקצועות ההנדסה, מדעים מדויקים, ומקצועות כלליים שמכילים את מדעי הרוח והחברה. המוסדות בהם ניתן ללמוד הם רק המוסדות שהצבא מאשר, וכוללים את כל האוניברסיטאות ואת הטכניון. חשוב לציין כי הצבא משבץ את העתודאים לפי צרכיו, כך שלא בהכרח תמצאו את עצמכם עוסקים באופן ישיר במה שרציתם.
הנתונים מראים שרובם הגדול של העתודאים מגיעים מחיפה ומראשון לציון. מבחינת הביקוש למקצועות, 25% בוחרים באחד ממקצועות ההנדסה, וכ-18% ברפואה, כאשר אצל בנות רפואה הוא המקצוע המבוקש ביותר.
מהם היתרונות בעתודה האקדמית?
היתרונות בבחירת מסלול עתודה רבים לכל מי שזה מתאים לו. ראשית, אתם מסיימים תואר ראשון בגיל צעיר, ויכולים במהלך השירות הצבאי אך להשלים תואר שני. במהלך הלימודים, תלמידי רפואה מקבלים מהצבא השתתפות בשכר הדירה החל משנת הלימודים הרביעית, בהתאם למחיר המעונות במוסד בו הם לומדים. כמו כן, עתודאים רבים מצטיינים בלימודים היות שחומר הלימודים עדיין טרי בראשם ויש להם מוטיבציה רבה להצליח בלימודים.
בנוסף, אחד האלמנטים החשובים ביותר הוא העובדה שעתודאים זוכים לניסיון תעסוקתי במהלך השירות הצבאי, ניסיון שבוגרי תואר טריים באזרחות לפעמים מתקשים לרכוש. מעבר לכך, במהלך השירות הצבאי, העתודאים מקבלים דרגת קמ"א (קצין מקצועי אקדמי) ונהנים משכר ותנאים טובים יותר מזה של חיילי חובה. עתודאים היוצאים לקורס קצינים, מקבלים בסיומו דרגת סגן, ולא סג"ם.
החסרונות במסלול העתודה
אחת ההסתייגויות הגדולות למסלול נעוצה בעובדה שצריך להחליט על בחירה במסלול עתודה המחייב ילדים בני 17 לקבל החלטה לכמעט 10 השנים הקרובות. המסלול של תואר האורך 3-4 שנים ואז עוד 6 שנים של שירות צבאי, דורש התחייבות לטווח ארוך, כאשר תלמידי תיכון בני 17 לא בהכרח בוגרים מספיק כדי לקבל החלטה כזו.
בנוסף, בין העתודאים לאלו שמסביבם ישנם פערי גילאים גם במסגרת הצבאית וגם באקדמית. באוניברסיטה, העתודאים צעירים מסטודנטים אחרים, וחסרים את ניסיון החיים שאותם סטודנטים צברו, ובצבא המצב מתהפך.
בעיה נוספת נעוצה בעובדה שצה"ל מגדיר "שיבוץ על פי המקצוע" באופן רחב ביותר, שעשוי לא לתאום את ציפיותיו של העתודאי. מהנדסים רבים מוצאים את עצמם עוסקים בפתרון בעיות טכניות שנמצאות מתחת להכשרתם האקדמית, דבר שעלול להוביל לתסכול. הסיבות הללו ואחרות מובילות לכך ש-20% מאלו שמתחילים את מסלול העתודה נושרים ממנו בשלב זה או אחר.
לכן, גם אם אתם יודעים מה אתם רוצים לעשות כשתגדלו, כדאי לבחון בתשומת לב את המסלול, ולהגיע לכנס שמקיים הצבא במהלך החורף של כיתה י"ב כדי לקבל פרטים נוספים, ולגבש החלטה מעוצבת לגבי המסלול שמתאים לכם.