פרטנית או קבוצת לימוד- מהי דרך הלימוד העדיפה?

אספתם את כל החומר לבחינה ועכשיו אתם מתכוונים להתחיל ללמוד. אבל לפני כן, אולי כדאי תשקלו מהי הדרך המתאימה עבורכם ללמוד – לבד או ביחד?

מאת: מאיה עוז

למידה פרטנית או קבוצת לימוד - מהי הדרך הנכונה עבורך?

נפתח בטפיחה על השכם. אם אתם קוראים את הכתבה הזאת, זה אומר שאתם מתלבטים מהי הדרך הטובה ביותר בשבילכם ללמוד, מה שאומר בעצם, שהחלטתם סוף כל סוף לשבת וללמוד.

לכל אחד מאתנו דרך שונה ללימודים. יש כאלה שמתאים להם לחרוש ימים ולילות לפני כל בחינה חשובה (הם קיימים, זאת אינה אגדה אורבנית, אנחנו נשבעים), אך רובנו נזכרים כמה ימים (או כמה שעות, אבל לא נהיה קטנוניים) לפני מועד המבחן שכדאי שנתחיל ללמוד.

אין ספק שבעולם אידיאלי כולנו תלמידים מצטיינים, עם סיכומים מושלמים של החומר, וזמן פנוי בשפע כדי ללמוד בנחת, אבל כדאי שנחזור למציאות. בעולם האמיתי, תלמיד ממוצע נאלץ לתמרן בין שיעורי בית, קורסים עמוסים במטלות, עבודה, ואם נשאר קצת זמן, אז גם חיי חברה.

חופשי זה לגמרי לבד

למידה פרטנית יכולה להיות הדבר המתאים ביותר עבורכם, אם אתם מסוג האנשים שאוהבים שקט. אף אחד לא יקטע את חוט המחשבה שלכם, תוכלו ללמוד גם בתוך המיטה מכוסים בפוך (זהירות, לא להירדם!) תוכלו להתקדם בקצב שלכם ובזמן המתאים לכם, תוך כדי ריכוז מלא.

ללמוד לבד...זהירות לא להירדם
ללמוד לבד...זהירות לא להירדם
(צילום: dreamstime)

מצד שני, למידה לבד יכולה להיות מעט משעממת, ותוך זמן קצר תמצאו את עצמכם בפייסבוק, בטלפון או בכל הסחת דעת אחרת שתרחיק אתכם מהלימודים. בנוסף, כשאתם לומדים לבד, אתם עלולים למצוא את עצמכם תקועים על נושא לא ברור או תרגיל שאינכם יודעים כיצד לפתור, בלי אף אחד לצדכם שתוכלו להתייעץ עמו, ואם תרגישו לחוצים, לא יהיה לידכם אף אחד בשביל להפיג את החששות. זה נכון לסטודנטים להנדסה וזה נכון לבגרות 5 יחידות במתמטיקה.

יש ערימה של חברה על הדשא

אז מה עם קבוצת לימוד? מה יכול להיות רע בלהיפגש עם כמה חברים שחולקים את אותן החששות מאותו המקצוע, מלמדים זה את זה (ללמד מישהו אחר לפני בחינה היא שיטה מעולה שעוזרת לזכור את החומר), עונים זה לזה על שאלות שצצות ומאתגרים זה את זה בתרגילים?

ללמד אחד את השני וגם את עצמכם.
ללמד אחד את השני וגם את עצמכם.
(צילום: dreamstime)

הבעיה מתחילה ברגע שנושאי השיחה משתנים מחומר הלימוד לכל דבר אחר. הרי בינינו, קל מאוד לסטות משאלות על מספרים זוגיים לשאלות על זוגיות...

אופציה אחת היא להחזיק תורָן משמעת, אדם שבאחריותו לוודא שהשיחה מתנהלת על החומר הלימודי. אפשר גם להכריז על הפסקות מוגדרות, למשל, 50 דקות לימוד, 10 דקות הפסקה.

בעיה אחרת שעלולה לצוץ היא כאשר לא כל חברי הקבוצה נמצאים באותה רמה לימודית. כאשר ישנם כאלו שנמצאים מאחור, הם עלולים לעכב את שאר הקבוצה, ולבזבז זמן מיותר. לכן כדאי בדרך כלל לשבת עם חברים שהם פחות או יותר ברמה שלכם. בנוסף, מומלץ לסכם מראש מהם הנושאים הספציפיים עליהם תעבור הקבוצה, או לתת מסגרת זמן למעבר על כל נושא.

אז מה לעשות?

אין כאן פתרון "נכון". רק אתם תוכלו לדעת מהי השיטה שעובדת הכי טוב עבורכם. ההמלצה שלנו היא פשוט לנסות - למבחן אחד נסו ללמוד לבדכם, בלי הסחות דעת ורעשים. למבחן אחר נסו לארגן קבוצת למידה וללמד אחד את השני. בדקו מה עוזר לכם יותר, ואיזו שיטה גורמת לכם לחוש מוכנים יותר לבחינה.