לימודים בחו"ל – כל מה שרצית לדעת
חולמים על לימודים בחו"ל? בין אם מדובר בתואר ראשון, שני או שלישי – קיימים קווי דמיון רבים בתהליך הקבלה לאוניברסיטאות בארצות-הברית. תהליך ההכנה ארוך, וכדאי לברר מבעוד מועד מה נדרש.
תהליך הקבלה לאוניברסיטאות אמריקאיות הינו תהליך הוליסטי: לאחר הגשת המועמדות וציוני המבחנים (רוב ההגשות מתקיימות בין נובמבר לאמצע ינואר) ועדת הקבלה לוקחת בחשבון מספר פרמטרים – ציוני מבחנים, בגרויות/ציוני תארים קודמים, ניסיון מקצועי/התנדבותי, מחוייבות חברתית וכדומה. בשונה מאוניברסיטאות ישראליות, הקבלה לא מתבצעת על-פי ציון סף (למרות שפרמטרים מסויימים, כמו ציוני בחינת ה-TOEFL, מצריכים ציון מינימלי).
למה כדאי, והאם כדאי?
ראשית, יש להכיר בעובדה שתואר עולה כסף. לכל אוניברסיטה ורמת תואר מדיניות שונה בנוגע לסיוע כלכלי לסטודנטים: ישנם מוסדות, כדוגמת סטנפורד ופרינסטון, המעניקים מלגות מלאות לרבים מהתלמידים לתואר ראשון; בניגוד, ישנם מוסדות, כדוגמת אוניברסיטת בוסטון ואוניברסיטת ניו-יורק, שלעתים נדירות מספקים סיוע כלכלי בצורת מלגות לסטודנטים ואף מבקשים ממועמדים להוכיח כי יש להם את המשאבים הנדרשים ללימודים. לתארים שניים לעתים נדירות ניתנות מלגות ולתארים שלישיים (דוקטורט) ברוב המקרים מובטח סיוע כלכלי מלא. ככל שהאוניברסיטה יוקרתית יותר, כך עולים סיכויי קבלת הסיוע הכלכלי – רבים ממוסדות הידועים כ-IVY LEAGUE מעניקים סיוע כלכלי משמעותי, לעתים קרובות אף מלגה מלאה. הנושא הכספי הוא במקרים רבים הגורם המכריע עבור המועמדים.
הערך המוסף של לימודים בחו"ל הוא עצום. בנוסף לדלתות שנפתחות לבוגרי אוניברסיטאות מוכרות בשל המוניטין שלהן, אוניברסיטאות אמריקאיות ידועות כמכונות משומנות שמזינות בוגרים לתעשייה: לשם דוגמה, בוגרי MIT לעתים קרובות מקבלים משרות יוקרתיות כמתמחים בחברות הנדסה לאחר סיום הלימודים ובוגרי COOPER UNION משרות בתחום האדריכלות. כמו כן, לאחר הלימודים כל סטודנט בינלאומי זכאי לעבוד שנה שלמה בארה"ב (OPT) במסגרת ויזת הסטודנט F-1.
אחד האתגרים העומדים בפני מועמדים היא רמת האנגלית הנדרשת. מעבר למבחנים (אשר נפרט עליהם בהמשך), סטודנטים בינלאומיים נדרשים לדעת לחיות ו"לנשום" אנגלית, נונסטופ – מכתיבת עבודות אקדמיות, הקשבה להרצאות וקניית קפה בקפיטריה – הכל באנגלית (רמת שפת-אם היא אינה חובה). הצד השני של המטבע – לאחר מספר שנים (בהתאם לאורך השהות) האנגלית שלך תהיה מלוטשת מספיק כדי לתפקד בסביבה מקצועית באנגלית ולהרשים את סבתא עם אנגלית קולחת.
המבחנים הנדרשים
לכל רמת תואר הדרישות המיוחדות שלה, אך ישנו מבחן אחד הנדרש מכל רמות התארים: TOEFL. מבחן זה בודקת את רמת האנגלית של המועמד בדיבור, כתיבה, קריאה והקשבה. רוב המוסדות יציינו באתר האינטרנט איזה ציון TOEFL נדרש לשם קבלה. כמו כן, המבחנים הבאים נדרשים בהתאם לסוג התואר:
- SAT ו-SAT SUBJECT TESTS – נדרשים לתואר ראשון
- GRE – נדרש לתואר שני ושלישי
- GRE SUBJECT TESTS – נדרש לתואר שני/שלישי במקרים מסויימים, כדוגמת תארים בפסיכולוגיה וביוכימיה
- GMAT – נדרש לתואר שני במנהל עסקים (MBA)
חברת ידע פלוס MBA CENTER מציעה קורסים לכל סוגי המבחנים: SAT, GRE, GMAT ו-TOEFL; הקורסים מתקיימים ברמת-גן ובחיפה באמצע השבוע ובימי שישי.
איך הם יודעים מי אני?
לאחר שהדגמת את ההבטחה האקדמית שלך, הגיע הזמן להציג את הרקע שלך – סיפור חיים ואנקדוטות רלוונטיות, ניסיון תעסוקתי, ניסיון התנדבותי, פרוייקטים שונים וכן תחומי העניין ושאיפות קריירה ארוכות וקצרות טווח. היות שתהליך הקבלה הוא הוליסטי, האוניברסיטאות שוקלות את ציוני המבחנים יחד עם הפרופיל שלך.
ההזדמנות לעשות זאת היא באמצעות חיבורי הקבלה – מסמכים שהאוניברסיטה מעניקה להם חשיבות רבה. ועדות הקבלה קוראות את כל המסמכים בעיון במטרה להבין מי עומד מאחורי הציונים. המסמכים משתנים בהתאם לרמת התואר ודרישות האוניברסיטה הספיציפית, אך ברוב המקרים כוללים:
- הצהרת כוונות – Personal Statement / Statement of Purpose
- קורות חיים – נדרש ממועמדים לתואר שני ושלישי
- מכתבי המלצה
- דוגמת כתיבה – תארים שניים מסויימים, כדוגמת MPP, ותארים שלישיים שאינם מדעיים
אין לזלזל בחשיבות של מסמכים אלה, ובהחלט לא לחכות לרגע האחרון על מנת להכינם. לא מדובר בטפסי הרשמה פורמליים, אלא במסמכים שמטרתם לשכנע את האוניברסיטה שהינך מועמד חזק, מנוסה ובוגר. על המסמכים להיות כתובים ברמה גבוהה, ללא טעויות דקדוק ועם תוכן מעניין וברור.
איפה אפשר להשיג עוד מידע?
במרכז ידע פלוס, בנוסף לקורסי ההכנה היוקרתיים בארץ לבחינות SAT, GRE, GMAT ו-TOEFL, אנו מקיימים פגישות הכנה בחינם לכל המועמדים. הפגישות מועברות ע"י יועץ/ת מקצועי המתמחה ברמת התואר הרלוונטית. לפני שצוללים לתוך כמות המידע האדירה הזמינה ברשת (ובמקרים מסויימים מקבלים מידע שאינו מדוייק), כדאי לקבוע פגישה כדי לחסוך זמן חיפוש. בנוסף לכך, לידע פלוס שירות APPLICATION COACHING המסייע למועמדים לכל סוגי התארים בהכנת מסמכי הקבלה וכולל גיבוש אסטרטגי ועריכה מקצועית.
לקביעת פגישת ייעוץ במרכז ידע פלוס ברמת גן או חיפה, ניתן להתקשר למרכז ידע פלוס בטלפון 1700-709-907.