לימודים און-ליין: ככה פותחים שנה

עולם הלימודים ברשת הולך וגדל עם השנים, ונדמה כי עוד רגע גם בישראל יתחיל הצונאמי הגדול של הלימודים און-ליין. אז איך יודעים שהאתר שהילדים שלכם לומדים ממנו הוא מספיק טוב ואיכותי?


פורמט הלימודים שכולנו הכרנו - כיתה, לוח וטושים צבעוניים, הולך להיכחד מהעולם. למעשה, זה לא יהיה מופרז להניח שעוד כמה שנים, הקדמה הטכנולוגית תהפוך את כל מה שיש היום לנוסטלגיה רחוקה. חושבים שזו הגזמה? תראו איך כבר עכשיו אי אפשר בלי לימודים און-ליין.

כל העולם עובר ללימודי און-ליין

מיזם האינטרנט הפופולארי של TED הוכיח את זה לפני כולם - אם הסרטון קצר מספיק, איכותי מספיק ומושך מספיק, הצופה יישאר מרותק למסך, גם אם החומר הוא תיאורטי או לימודי. בחו"ל אימצו את מודל הלימודים ברשת כבר מזמן, גם בבתי הספר וגם במוסדות הלימוד להשכלה גבוהה.

באוניברסיטה ללימודים טכניים בפומונה שבקליפורניה, למשל, משלבים שיעורים מוקלטים שמועלים לרשת, כך שהסטודנט יכול לצפות בהם מכל מקום ובכל זמן. "ישנו רצון לספק לכל אחד את החומר, אבל בקצב שלו. הגמישות שמציעים שיעורים און-ליין במקרה הזה היא מאוד קורצת", אומר פרופסור מארק מסקין המלמד באוניברסיטה.

אם הסרטון קצר ואיכותי הצופה יישאר מרותק למסך
אם הסרטון קצר ואיכותי הצופה יישאר מרותק למסך
(צילום: dreamstime)

מפץ הלימודים הגדול מגיע לישראל

הרצון ליצור גם בישראל מערכת חינוך מתקדמת, מביא לכך שבאופן טבעי אופציית הלימודים און-ליין משתלטת גם על מסגרות הלימוד הישראליות. אבל מה הופך את הלמידה לאיכותית יותר ולכזו שבאמת מביאה תוצאות בסופו של יום?

אלעד שווייצר, המנהל הפדגוגי של אתר וואלה! סקול, מסביר: "המצב של החינוך לא מושלם, לא כל התלמידים מבינים את המורה בבית הספר וכמעט כל תלמיד נעזר היום בתגבור או בשיעורים פרטיים. בלימודים ברשת התלמיד מקבל את האופציה ללמוד בקצב שלו, ממש כמו בשיעור פרטי. אם לא הבין, הוא עוצר, חוזר לאחור, שומע שוב ולומד בקצב שלו."

באוניברסיטת חיפה מסכימים שהעתיד הוא בלימודים דרך רשת האינטרנט, אך עם זאת נשיא האוניברסיטה, פרופ' אהרון בן זאב סבור כי מגמת הלימוד באינטרנט צריכה להתלוות לשיעורים הפרונטאליים. "אני לא חושב שזה יכול להוות תחליף מלא, עדיין לא".

ההנפשות וההדגמות שהכנסנו בוואלה! סקול עוזרות להבין את החומר טוב יותר
ההנפשות וההדגמות שהכנסנו בוואלה! סקול עוזרות להבין את החומר טוב יותר

לא סתם אנשים שמעלים הסברים ליוטיוב

אז איך יודעים אם אתר בו לומדים שיעורים אונליין הוא באמת אתר איכותי שעוזר לכם להצליח ולא מכשיל או מבלבל אתכם? לדברי שווייצר, ההבדל בין אתרי לימודי האון-ליין מתבטא באיכות ההסברים ובמגוון הנושאים. "כדי שהאתר יהיה טוב ומועיל, ההסברים חייבים להיות מעמיקים ומפורטים, אך עם זאת קצרים ותמציתיים", הוא מסביר.

"המטרה שלנו היא לא רק לעשות לתלמיד סדר בראש, אלא גם לתת לו את הכלי הנוח שממקד אותו ולא 'מורח' אותו בצפייה במסך המחשב. למשל, ההנפשות וההדגמות שהכנסנו באתר וואלה! סקול לא קיימות באתרים אחרים שמנסים ללמד ברשת".

שווייצר מסביר שכדי להבטיח שהרמה של ההסברים תהיה גבוהה, גויסו למיזם 'וואלה!סקול' המורים הטובים ביותר בשוק. "מדובר ב'מורים של המורים', אלו שכותבים את ספרי הלימוד, ולא סתם אנשים שמעלים סרטוני הסבר ליוטיוב. מתוקף כך קיימת התאמה מלאה בין תוכנית הלימוד של משרד החינוך לבין התכנים באתר".

באתר וואלה סקול כיום ניתן ללמוד מקצועות מכיתה א' ועד י"ב, כולל מקצועות לבגרות כמו אנגלית ומתמטיקה, וכן קורס פסיכומטרי, קורסי מחשב שונים כגון אקסל, פוטושופ ואפילו פיתוח משחקים לפייסבוק, וככל שעובר הזמן כך מתווספים עוד ועוד קורסים לאתר, ומאפשרים לנו ללמוד יותר ויותר נושאים בלי לצאת מהבית.