דרכים להרגעת מתח בזמן לימודים

הלחץ מהבחינות הורג אותך? אתה לא יכול ללמוד, לא יכול לאכול ורק רוצה לישון כל היום? חיי הסטודנטים והתלמידים יכולים להיות לא קלים, כשצריך לשלב חיי חברה, עבודה ולימודים. אתר וואלה סקול מציע לכם דרכים מרגיעות להתמודדות עם תחושות של לחץ.

מאת: אליסה טרומן

"בלי פאניקה" מתריע המדריך לטרמפיסט בגלקסיה, ונותן אולי את העצה המועילה ביותר שקיימת. חרדה, חששות ופאניקה הם חלק, קטן או גדול, מחייו של כל סטודנט או תלמיד. חלקם נתקלים בתחושות לחץ וחרדה לעיתים קרובות במהלך הלימודים, חלק מהתלמידים נלחצים רק לפני מבחנים, וחלק יגידו שאולי רק פעם או פעמיים הם חוו תחושת לחץ אמיתית עקב לימודים. התחושות יכולות לנוע בטווח שבין לחץ קל שאינו מפריע לתפקוד תקין ועד חרדה חמורה. בכל מקרה, כל אחד יכול להפיק תועלת מעצות כיצד להירגע ולשמור על חיים ללא פאניקה.

יש חשיבות רבה להתמודדות עם לחץ, היות שמצבי לחץ ידועים בהשפעות השליליות שלהן על איכות החיים. מעבר לאי הנוחות המיידית הברורה, מצבי דחק מתמשכים גורמים לחוסר איזון הורמונלי המחליש את המערכת החיסונית ופוגע בגוף. מחקרים רבים מאששים את הקשר בין מצבי דחק מתמשכים לפגיעות שונות בגוף, החל מנשירת שיער או אובדן במשקל ועד למחלות לב קשות.

לחץ מלימודים עשוי לפגוע באיכות החיים
לחץ מלימודים עשוי לפגוע באיכות החיים
(צילום: dreamstime)

דרכי התמודדות עם לחץ תורמות רבות ליצירת אורח חיים בריא ומאוזן יותר, אבל גם לתחושה פנימית רגועה שמקנה לכל אחד את האפשרות להתמודד בהצלחה רבה יותר עם מכשולים שונים. הדרכים המוצעות פועלות בצורות שונות, ותוכלו לנסות את כולן, או את חלקן, כדי להקל על תחושות של לחץ או חרדה בחיי היומיום.

פעילות גופנית

העצה הראשונה שמופיעה בכל מדריך לשיפור איכות החיים בכל תחום שהוא היא כמובן פעילות גופנית סדירה. התרומה של פעילות גופנית לבריאות הגוף אינה מוטלת בספק, ויתרונותיה רבים. עבור תלמידים או סטודנטים הסובלים ממצבי לחץ מתמשכים, פעילות גופנית מספקת ניתוק מגורם הלחץ והתרכזות בפעילות מאתגרת אחרת, ופורקן של מתחים בצורה פיזית והפרשה של הורמונים המשרים תחושת רוגע ונינוחות. גם אם אתם לא בדיוק חובבי ספורט, תוכלו למצוא מגוון גדול של פעילויות שונות שאולי חלקן יתאימו לכם יותר, בין אם מדובר ביוגה למתחילים, שחייה, רכיבה על סוסים או מחול.

פעילויות פנאי

למרות שהדבר הבולט בחיים של סטודנטים ותלמידים הוא מחסור בזמן, שגורם בתורו ללחץ, חשוב מאוד למצוא ולו שעה אחת פנויה בשבוע כדי להקדיש לפעילות כלשהי שאינה לימודים, עבודה או מחויבות אחרת. זה ייצור ציפייה חיובית לפעילות ויעזור לכם להתנתק מחרדות הקשורות למחויבויות. כשתתפנו לפעילות פנאי כלשהי, כמו תחביב, התנדבות, פעילות יוצרת או כל דבר אחר, תוכלו למצוא סיפוק וליצור חוויות חיוביות שיתרמו לתחושת הערך העצמי ולשלווה הפנימית. בררו אילו פעילויות מוצעות באזורכם, שאלו את עצמכם אם אתם מעוניינים בעבודה קבוצתית או אישית, והחליטו להקציב לפעילות לפחות שעה בשבוע, מידי שבוע.

פעילויות פנאי כמו התנדבות תורמות לתחושת סיפוק ורוגע
פעילויות פנאי כמו התנדבות תורמות לתחושת סיפוק ורוגע
(צילום: dreamstime)

תרגילי הרפיה ודמיון מודרך

תרגילי הרפיה מגוונים מוצעים בכל מקום, ותוכלו למצוא אותם באינטרנט או בספרים. התרגילים משלבים נשימה מודעת, דמיון מודרך ולעיתים תנועות כלשהן. כדי לבצע את התרגילים הללו יש למצוא אזור שקט שבו לא תופרעו. רצוי לעשות זאת בזמן פנוי על מנת שלא תרגישו שעליכם להזדרז לסיים.

תרגיל הרפיה לדוגמה: שבו בנוחות או שכבו בחדר שקט בעיניים עצומות. הרפו את כל השרירים בגוף (ניתן להתחיל מאצבעות הרגליים). כווצו את השריר בשאיפה והרפו אותו בנשיפה. עכשיו דמיינו כיצד השריר הולך ונהיה רפוי יותר עם כל נשימה שאתם לוקחים, הולך ונהיה כבד ורגוע יותר. כך עוברים אזור אזור בגוף וממשיכים רק כאשר האזור הנתון רגוע, מכפות הרגליים ועד לקרקפת.

התרגילים אורכים מספר דקות ולכן ניתן לעשותם בוקר וערב במשך תקופה כדי להרגיש את ההשפעה החיובית שלהם על התחושה הכללית.

תזונה מאוזנת

תזונה מאוזנת היא הרגל שחשוב שילווה אותנו בכל החיים. מוצרי מזון מסוימים עשויים להעלות או להוריד את תחושות הלחץ ולכן כדאי להתייחס אליהם במיוחד.

לעידוד תחושות של רוגע מומלץ לשתות חליטות של קמומיל או לבנדר, או לאכול פסיפלורה שמשויכות לה תכונות של הרגעת כאבים והרדמה. שיבולת שועל גם היא מזון שתורם להרגעת מערכת העצבים. כמו כן, מחקרים ממליצים לאנשים הסובלים ממצבי רוח שישלבו בתפריט שלהם דגים ממי ים עמוקים כמו טונה, מקרל וסלמון בתדירות של 3 פעמים בשבוע.

לגבי מאכלים שכדאי להימנע מהם: למרות הצורך בערנות מתמשכת, רצוי להימנע מקפאין ככל האפשר שכן הוא מעודד תחושות של מתח, מה שאומר להפחית עם הקפה, הקולה והתה השחור. גם גבינה צהובה, שוקולד, בשר מעובד ומאכלים עתירי נתרן (כמו קטשופ, מלפפונים חמוצים ועוד) גורמים לעלייה במתח הנפשי.

אז קחו נשימה עמוקה, החליטו שלא לתת ללחץ להשתלט על החיים שלכם, והתחילו לחיות בגישת "בלי פאניקה".