עושים חשבון: איך מוצאים 100 במתמטיקה?
כשנכנסים לתקופת הבגרויות הכל נהיה לחוץ וקשה אבל בינינו, בגרות במתמטיקה נחשבת לאתר הבגרויות המורכבות. רוצים לדעת איך להוציא ציון גבוה ולהתגבר על המספרים? ובכן, לפניכם הדרך הנכונה להצליח במקצוע
כולם אומרים שרק גאונים מצליחים במתמטיקה, האמנם? ענף המתמטיקה נחשב לתחום הטהור ביותר של המדע, אך האם זה אומר שרק מעטים מצליחים? הגיע הזמן להניח את הפחדים בצד ולגלות את סוד ההצלחה מאחורי המספרים. לפתור אינטגרלים, לחשב נגזרות, למצוא נפח או לפרק לגורמים, נשמע כמו אימת התלמידים? כבר לא, פיצחנו את הדרך הנכונה ואם אתם קוראים את הכתבה אתם כבר בכיוון הנכון, גם אם עדיין לא נבחנתם בבגרות במתמטיקה וגם אם אתם בתהליך השלמת בגרויות.
מתחילים לחשב: מה עושים אם לא מצליחים?
״נקודת מפגש התיכונים במשולש מחלקת את התיכון ביחס של 2:1 לטובת החלק הקרוב לקדקוד״, מי שהבין על מה מדובר שירים יד. כל תלמיד שנתקל בפעם הראשונה במשפט זה לא מבין על מה מדובר ולמה זה מתקשר, וזה בסדר. הרי ברור שבמתמטיקה, בדיוק כמו בכל שפה אחרת, בהתחלה יהיה קשה.
אף אחד לא מצפה מכם להבין את המשפט על בוריו כבר בקריאה הראשונה, בטח ובטח כשעדיין לא התנסיתם בו, ולכן העצה הראשונה היא העצה החשובה ביותר - לא להתרגש אם לא מבינים כלום. מתי תתחילו לצלול בחומר? לאחר פתרון מספר תרגילים אפשר להבין כל נושא במתמטיקה. השד לא נורא כפי שלימדו אותנו לחשוב.
בשביל להבין את הנושאים המורכבים ביותר, חייבים קודם להבין את הנושאים הפשוטים ביותר. משרד החינוך בנה את תכנית הלימוד בצורה סיפראלית, משמע, ככל שאנו מתקדמים ברמת הלימוד כך החומר מתבסס יותר ויותר על הנושאים שנלמדו קודם. שליטה ביסודות, החל מסדר פעולות חשבון ועד תכונות של מצולעים בגאומטריה, מבטיחה לנו הבנה קלה של הנושאים הקשים ביותר.
לומדים מסודר, מתרגלים ומצליחים
למידה מסודרת הכרחית להצלחה ולכן חשוב להפריד בין כל אחד מהנושאים, הטיפ שלנו זה להקדיש שני חוצצים בקלסר לכל נושא, חוצץ אחד לשיעור וחוצץ אחד לשיעורי הבית לאותו נושא. סיימתם ללמוד בעיות מילוליות מסוג בעיות תנועה? יופי, עכשיו תכינו סיכום על דף אחד של כל החומר בבעיות תנועה ותמשיכו כך בכל נושא. בסוף השנה יצטברו לכם המון דפים עם נוסחאות, משפטים ותרגילים לדוגמה, מומלץ לעבור פעם בכמה זמן על נושאים שנלמדו לאורך כל השנה ועכשיו שיש לכם מחברת מסודרת אין יותר תירוצים.
בין אם אתם לומדים 3 יחידות, 4 יחידות או 5 יחידות במתמטיקה - תרגול מהיום הראשון ועד היום האחרון הוא המפתח להצלחה שלכם בבחינות. תרגול נכון של החומר הוא לא רק פתרון של 100 משוואות, זה ממש לא מה שמבטיח לנו את ההצלחה, תרגול נכון של החומר כולל בתוכו תרגול של מגוון שאלות ברמת קושי עולה, מהקלה ועד הקשה ביותר. לרוב נקדיש 30% מהזמן לתרגול שאלות ברמה בסיסית, 20% מהזמן לתרגול שאלות ברמה בינונית ו- 50% מהזמן לתרגול שאלות ברמת קושי גבוהה.
לא הצלחתם? תנשמו, אתם בדרך הנכונה
כל מצליחן מודה שהדרך הטובה ביותר להצליח בגדול היא להיכשל בהרבה דברים קטנים. אם לא הצלחתם לפתור משוואה, לחשב הסתברות או למצוא נגזרת - אתם בדרך הנכונה. מכל טעות ניתן ללמוד וזו הלמידה האפקטיבית ביותר. עדיין לא מצליחים? תעזרו בחברים, במורה או בהורים, הכי חשוב לא לוותר.
בחלק מהנושאים מקל עלינו מאוד, כתלמידים, להבין את הדרכים ושיטות הפתרון דווקא מפתרונות של אחרים, דבר זה נכון במיוחד בנושאים כגון גאומטריה במישור. כן, כן, לא חייבים לפתור לבד את כל השאלות מהיום הראשון, חלק מאוד חשוב בלמידה הוא לצפות במורה פותר את השאלה, איך הוא ניגש לתרגיל, איך הוא מנתח את הנתונים, איך הוא מתכנן את דרך הפתרון וכדומה.
כיום ישנם מספרים כלים המלווים אתכם בלימודי המתמטיקה, אחד הכלים המומלצים ביותר על ידי תלמידים הוא אתר בגרות אונליין המלווה את התלמידים צעד אחר צעד בכל שלבי ההבנה והפתרון של כל הנושאים הנלמדים לקראת הבגרות במתמטיקה.
רגע לפני הבגרות: מה עושים?
כ- 3 שבועות לפני בחינת הבגרות חייבים לפתור בגרויות משנים קודמות, מרתונים של למידה ופתרון בגרויות הוא בגדר חובה להצלחה. עד שאנו מגיעים לבחינת הבגרות במתמטיקה אנו חייבים להכיר ולזכור את כל דף הנוסחאות הניתן בבחינה, לפתור לפחות 10 בחינות בגרות משנים קודמות ולוודא שאנו שולטים בכל נושא ונושא. אסור להגיע למצב שיש סעיף אחד בבחינה שלא ראינו אותו לפחות פעמיים בעבר.
לאחר כחודש - חודשיים של למידה תלמידים רבים מוצאים עצמם מתחילים ליהנות מלימודי המתמטיקה, אולי זה לא כיף כמו לגלוש בים, אבל לחלוטין יכולות לעבור כמה שעות של פתרון בעיות מילוליות בלי שבכלל נשים לב. בכל מקרה, כולם יסכימו שאין משהו מתגמל ומהנה יותר מלקבל 100 בבגרות במתמטיקה.
״מי שאומר שהוא יכול ומי שאומר שהוא אינו יכול, בדרך כלל שניהם צודקים״, אמרה זו מיוחסת לקונפוציוס, גדול הפילוסופים הסינים. תשאפו תמיד לקבל את הציון הגבוה ביותר, תאמינו בעצמכם ותחזרו על זה כמו מנטרה. 100 זהו אכן ציון שאפתני ומאוד קשה לא ליפול על טעות אחת קטנה, אבל בינינו, הרי ברור לכולם שגם אם נקבל 95 נהיה מרוצים, נכון? אל תתפשרו על הציון אבל תזכרו שגם ציון גבוה שהוא לא 100 הוא ציון (כמו 95) שכנראה יבטיח את מקומכם באוניברסיטה.
דמיטרי איירוב הוא אחד המורים המובילים בארץ למתמטיקה בדגש על 5 יחידות לימוד, דמיטרי הוא אחד ממייסדי אתר בגרות אונליין המלמד בהצלחה רבה מידי שנה אלפי תלמידים לקראת הבגרות במתמטיקה ומכשיר מורים ברמות 3,4 ו- 5 יח״ל.