מיליארד סינים לא טועים
רוצים לתקשר עם יותר ממיליארד מתושבי העולם ולשלוט בשפה המדוברת ביותר בעולם? בואו להעביר שיעורים בשיחה קלילה בשפה הסינית ובלימודי תרבות של אחת המעצמות העתיקות והמרשימות ביותר בהיסטוריה.
רוצים ללמוד איך לתקשר עם יותר ממיליארד מתושבי העולם ולשלוט בשפה המדוברת ביותר בעולם? בואו להעביר שיעורים בשיחה קלילה בשפה הסינית ובלימודי תרבות של אחת המעצמות העתיקות והמרשימות ביותר בהיסטוריה. לימודי סינית ברמה של 5 יחידות לבגרות קיימים כבר היום בעשרות תיכונים ברחבי הארץ.
אזרחות או מתמטיקה זה כמובן חשוב, אבל תלמידים רבים מוצאים בזה פחות עניין. תלמידים לומדים במשך שעות מקצועות שלרוב לא יעסקו בהם בעתיד, ומשתעממים בשיעורים שלא מדברים אליהם. לימודי שפה, לעומת זאת, החל מאנגלית ועד ערבית, הם כלי נחוץ שתמיד יהיה שימושי. העולם משתנה, קשרים נוצרים בין ילד משוודיה עם ילד מישראל שמחליפים מידע באינטרנט – והכל מתאפשר בזכות השפה שהם חולקים.
תיכונים שונים מכירים בחשיבות מתן בחירה בלימודים המורחבים לבגרות כדי שתלמידים יוכלו ליהנות מתהליך הלימודים ולהפיק תועלת מתחום שמעניין אותם. קיימות במערכת החינוך לא מעט שפות שונות שניתן ללמוד כמקצוע לבגרות, אבל אף אחת מהן לא רחוקה כל כך מהשפות שאנחנו מכירים כמו סינית.
לימודי סינית
"ני האו מה?". כן, זה לא רק נדמה לכם, זה באמת סינית. אם אתם נמשכים לתרבות הייחודית של סין ומשתוקקים לדעת איך לענות על שאלת ה"מה שלומך?" בתחילת הפסקה, תוכלו למצוא לא מעט תיכונים בארץ שמלמדים סינית לבגרות.
ב-2011 נכנסו לימודי הסינית לבגרות והתקיימו לראשונה מבחני בגרות בסינית. כיום, במערכת החינוך לומדים סינית לבגרות בכ-13 תיכונים ברחבי הארץ: בתיכון "בליך" ו"אהל שם" שברמת גן, ב"תיכון ערבי חדש" וב"מקסים לוי" שבלוד, בתיכון הישראלי למדעים ולאומנויות בירושלים וברבים אחרים. בחינת הבגרות בסינית מתקיימת ברמות של 3 ו-5 יחידות לימוד וכוללת תרגום קטעים מסינית לעברית ולהיפך, הבנת הנקרא, השלמת משפטים ותרגילי דקדוק שונים. התלמידים במגמה הסינית לומדים גם על ההיסטוריה והתרבות הסינית ועל המסורות הייחודיות שלה.
מדוע להכניס למערכת החינוך שפה כל כך מורכבת ושונה מעברית או משפות אחרות שאנחנו מכירים? הכוח העולה של סין הוא הסיבה העיקרית כנראה לעניין ההולך וגובר בשפה הזו. לא רק התיכונים אלא גם האוניברסיטאות מדווחות על עלייה במספר הסטודנטים בחוגים של מזרח אסיה בשנים האחרונות. סין הולכת ותופסת חלק חשוב מהעולם המערבי המתפתח, וצופים כי חשיבותה בכלכלה ובפוליטיקה רק תגדל עם השנים, ובעקבות כך תהיה דרישה גדולה יותר לדוברי סינית לניהול קשרי מסחר ואף דיפלומטיה עם המעצמה הסינית. ד"ר שלמה אלון, המפקח במשרד החינוך על הוראת השפה הסינית, מסביר: "מדובר בשפה שעצם ידיעתה מקנה שער לתרבות עצומה מבחינה כמותית ואיכותית, ועל כן הכנסת לימודי השפה הסינית לתוכנית הלימודים מהווה מבט קדימה ומתן אפשרויות לתלמידי ישראל לחיזוק הקשרים הכלכליים והתרבותיים עם סין".
מעבר לכך, לימודי שפה זרה תורמים ליכולת קליטת שפות חדשות ומחזקים את הידע בשפת האם. מחקר בראשות פרופ' סלים אבו-רביעה יחד עם סניצקי מאוניברסיטת חיפה מראה כי ידיעה של מספר שפות תורמת ליכולות הלשוניות, וידוע כי רכישת שפות חדשות נעשית בקלות רבה יותר בגילאים צעירים. על פי פרופ' סלים אבו-רביעה, חינוך תלת-לשוני מגיל צעיר משפר יכולות קוגניטיביות ואת הידע של כל אינדיבידואל בשפת האם שלו, ולכן, רצוי ללמוד שפה זרה נוספת מלבד אנגלית.
לסיכומו של עניין, נראה שלמרות שסינית נפוצה כל כך והיא השפה המדוברת ביותר בעולם, הרבה אנשים, גם בישראל, עדיין מתייחסים אליה כאל שפה אקזוטית. הכתב הייחודי שלה שמורכב מסימניות, והעובדה שרובנו לא נחשפים אליה כלל, הופכים את הסינית לפלא בעינינו, ואת לימודי הסינית להרפתקה מרתקת.
קרא/י עוד: