בחינת הפסיכומטרי לא תבוטל

למרות תקוותם של רבים - גם הפעם הפסיכומטרי לא יבוטל, וכל הרעש שהיה סביב הביטול לכאורה יעלם כלא היה. ותשקוט הארץ שנה שלמה, עד שיגיע עוד ח"כ פופוליסט שירצה לבטל את הבחינה מבלי להציע אלטרנטיבה אמיתית

מאת: וואלה! סקול

נדמה שבסרט הזה כבר היינו: מגיע איזה ח"כ או שר, מעלה 'הצעה' או 'רפורמה' או כל סיסמה אחרת, ומיד כותרות מציפות את כל העיתונים - "מבטלים את הפסיכומטרי!". מאות אלפי בני נוער וחיילים כבר מתחילים לקוות שהנה בדיוק הם יהיו פטורים מהמבחן הזה. חודשים אחר כך מתגלה, שוב, שגם הפעם זה לא באמת עומד לקרות, והפסיכומטרי כאן כדי להישאר.

התקווה התנפצה - המבחן הפסיכומטרי לא בוטל
התקווה התנפצה - המבחן הפסיכומטרי לא בוטל
(צילום: shutterstock)

למה לא מבטלים את הפסיכומטרי?

ראשית, בואו נעמיד דברים על דיוקם. מעולם לא דובר על ביטול הבחינה הפסיכומטרית, אלא רק על יצירת מסלולי קבלה גם בלעדיה. זאת אומרת, אפשרות קבלה לחוגי לימודי תואר ראשון מסוימים רק על סמך בגרות, אך כמובן שמי שרוצה יוכל להתקבל על סמך השילוב בין ציוני הבגרות לבין ציוני הפסיכומטרי כפי שנהוג כיום.

בנוסף, ציוני הבגרות אליהם יידרשו להגיע המועמדים ללימודים על מנת להתקבל ללא פסיכומטרי יהיו כה גבוהים, שמסלול עוקף הפסיכומטרי הזה יהיה רלוונטי רק עבור אחוזים בודדים באוכלוסיה, כך שאין כאן באמת בשורה.

בניגוד לבחינה הפסיכומטרית, שרמתה נשמרת זהה לאורך השנים, רמתן של בחינות הבגרות משתנה משנה לשנה וישנן שנים בהן קל יותר לעבור בהצלחה את הבגרות, לעומת שנים עם מספר נכשלים גבוה. בנוסף, קיימת תופעה נרחבת מאוד של העתקות בבחינות הבגרות, שכולם יודעים עליה אבל אף אחד לא באמת מטפל בה.

לפיכך, האוניברסיטאות התנו את הקבלה על פי ממוצע בגרות במספר תנאים הכרחיים מבחינתן: להיות שותפות בכתיבת בחינות הבגרות ולפקח על מהלך הבחינה עצמה. אפילו דובר על כך שהבחינות לא יתקיימו בין כתלי בית הספר אלא במקום חיצוני ונייטרלי, על מנת לצמצם את תופעת ההעתקות בהן. "היה ברור שהבירוקרטים במשרד החינוך לא ייתנו לזה יד", אומר גורם המעורה בתחום, "נראה לך שמשרד החינוך יסכים שמישהו יתערב לו בכתיבה של הבחינות?! זה היה כשלון ידוע מראש".

רוצה ללמוד לבד ולהצליח? לחץ עכשיו על התמונה
רוצה ללמוד לבד ולהצליח? לחץ עכשיו על התמונה
(צילום: shutterstock)

הפסיכומטרי דווקא מצמצם את הפערים בחברה

"בניגוד לטענות שהבחינה הפסיכומטרית לא הוגנת ופוגעת בשכבות החלשות, המצב הוא בדיוק הפוך", מציין אלעד שווייצר, המנהל הפדגוגי של אתר וואלה סקול, אתר פסיכו, ומחבר ספרי לימוד עצמי לפסיכומטרי. "אני שומע לא פעם אנשים שחושבים שהדבר הכי הוגן זה לקבל את כולם לשנת הלימודים הראשונה, ולסנן את הסטודנטים בסופה על סמך ההצלחה שלהם בה. זו באמת נשמעת הדרך הכי הוגנת, אך כשחושבים על זה קצת יותר לעומק מבינים שפתרון כזה רק יגדיל את הפערים החברתיים.

"כיום, כדי להתקבל ללימודים אני זקוק לתעודת בגרות ולציון פסיכומטרי, אליו ניתן ללמוד באופן קל יחסית ובזמן קצר, ויש מגוון אפשרויות ועזרים ללימוד עצמי שאינם נופלים מקורסי ההכנה, כמו: מורים פרטיים, ספרים וגם קורס פסיכומטרי אונליין  כאן באתר.

לדברי שווייצר, במקרה בו הסינון יתבצע רק בסוף השנה הראשונה של התואר, במקום שיהיה מבחן מסנן אחד (הפסיכומטרי), הסטודנטים יצטרכו ללמוד ל-8-6 בחינות במהלך שנה שלמה. "מצב זה יגרור פער משמעותי הרבה יותר בין הסטודנטים העניים שיצטרכו לעבוד למחייתם, לאלו העשירים שיפנו את זמנם ללימודים וייעזרו במורים פרטיים". 

לסיכום, נראה שהפסיכומטרי לא הולך לשום מקום. אמנם אנחנו אוהבים לשנוא אותו ולקטר כמה הוא לא הוגן, אך מסתבר שהמבחן הזה עושה עבודה לא רעה בכלל, ואפילו הוגנת יותר מהרבה אלטרנטיבות אחרות, ובינתיים לפחות, לא נמצאה כזו שראויה להחליף אותו.