מתבגרים ומוכנים - עולים לחטיבת ביניים
המעבר לחטיבת הביניים לא דורש ליווי הורים, ופגישות עם המורים כמו בכיתה א', אך הוא עשוי להיות חשוב אפילו יותר. איך מכינים את הילדים לשלב הבא בחיים?
עלייה לחטיבת הביניים, על אף שנראית לפעמים כמעבר פשוט ולא משמעותי, מסמלת עבור רבים את קץ הילדות, ותחילת גיל ההתבגרות. עם ההגעה לחטיבת הביניים, ילדים עשויים לדאוג לגבי ניווט בחיים החברתיים השונים, בהם הכללים משתנים, והורים עשויים לחשוש מההיחשפות של הילד לעולם המפחיד והמסוכן של גיל ההתבגרות, שכולל בתוכו היחשפות למרדנות נעורים, אלימות, ועוד שלל צרות.
שלא כמו בכיתה א', מעבר לחטיבה לפעמים פחות צבעוני ושמח, ולפעמים אפילו עובר בשקט יחסי מבלי להתייחס לקשיים או לדאגות שעולות. לכן, כדאי להורים לשים לב גם לקשיים שמלווים את העלייה לכיתה ז', שחוץ ממעבר כיתה הוא מלווה גם במעבר לגיל ההתבגרות עם כל השינויים שנלווים לכך. לפניכם טיפים שיעזרו לכם להכין את הילדים למעבר לחטיבת הביניים מבחינה רגשית ומבחינה לימודית.
אכפת לו - גם אם לא אכפת לו
מומלץ להורים לא להשליך חוויות וזיכרונות אישיים, כדי שהילד לא ישקף את החרדות והפחדים שלהם. גם אם לכם המעבר היה קשה בעבר, או שאתם מלאי דאגה לגבי הדרך בה ילדכם יסתדר במסגרת החדשה, כדאי לשדר ביטחון ואמונה ביכולותיו של הילד.
גם אם בשבועיים הראשונים של בכיתה ז' הילד חוזר הביתה מבואס או חסר ביטחון, חשוב לזכור ולהסביר לילד שהסתגלות לוקחת זמן, ולבסוף, הם ימצאו את מקומם החברתי, וידעו כיצד להסתדר עם המורים ועם השיעורים. בינתיים חשוב ליצור תחושת ערך עצמי אצל הילד, כדי שירגיש מלא אמונה ביכולות שלו ויוכל להתמודד עם הקושי בהצלחה.
גם אם הילד מתעקש לשדר אי איכפתיות, או אדישות כלפי השינוי, בצורה מאוד אופיינית לגיל ההתבגרות, אל תתנו לזה להשלות אתכם. אמנם יש ילדים שמגיבים בצורה חיובית למעבר, אך רובם מתעסקים בשאלה של הסתגלות וקשיים בחטיבה. כדאי לשדר לילד שרגשות של דאגה או התרגשות הם לגיטימיים לקראת המעבר, וכי אתם מוכנים לעזור להם.
כמו בכיתה א', בסוף הם הסתדרו
חשש נוסף שמלווה הורים וילדים גם יחד הוא העלייה ברמת הלימודים, כהכנה ללימודים הקשים יותר שצפויים בתיכון ולבגרויות. ילדים רבים, גם אם הבינו הכל ביסודי, יכולים להגיע לחטיבה ולהתקשות עם החומר הנלמד. אם ישנם פערים כלשהם, ניתן להשלימם בחופש הגדול באמצעות חזרה על הספרים והמחברות משנת הלימוד הקודמת, או על ידי קורסים און-ליין המאפשרים לילדים ללמוד לחזור על כל החומר בקצב שלו ולסגור פערים, כדוגמת חשבון לכיתה ו'. אם רוצים, ניתן אפילו להתחיל לעבר על החומר של השנה הבא - כיתה ז', גם כן באמצעות הקורסים בוואלה סקול. בנוסף, ייתכן שהילדים יזדקקו לעזרה במהלך תחילת כיתה ז' כדי להתרגל לדרישות החדשות, ואז ניתן לעזור להם בבית או עם שיעורים פרטיים. במקרה של קשיים, כדאי להזכיר לילד שגם בתחילת כיתה א' הדרישות ממנו עלו, ולבסוף הוא התמודד איתן בהצלחה.
כדאי להכין וללמד את הילד כיצד לרכוש הרגלי למידה נכונים, שעשויים לסייע לו במיוחד עם העלייה ברמת הלימודים. ראשית, ללמוד כיצד לסדר את השיעורים כך שלא ימצאו עצמם קורסים תחת העומס, ליצור סדרי עדיפויות, ללמוד איך לארגן לו"ז מתאים ללמידה לפני מבחנים וכדומה. בנוסף, קיימים מכוני הכנה לכיתה ז' שמציעים קורסי הכנה הכוללים חזרה על החומר של כיתה ו' ולמידת אסטרטגיות למידה והתמודדות.
במידה ומדובר בילד עם לקויות למידה, הפרעות קשב וריכוז או כל דבר אחר שנראה לכם רלוונטי, כדאי לשתף את המחנכת והיועצת, כך שהילד יוכל להרגיש כי הוא מגיע לסביבה שמכירה אותו ומוכנה לעזור לו במקרה הצורך.
לבסוף, כדאי לזכור שהמעבר אמנם גדול, ועשוי להיות מלחיץ, אך לעיתים קרובות ההורים עשויים לדאוג יותר מהנחוץ, ולבסוף להיות מופתעים מההסתגלות הקלילה של הילד.