קריאה ושיפור אוצר מילים באנגלית

אנחנו יודעים שרובכם לא אוהבים לקרוא, אבל קריאה היום היא כבר לא מה שחשבתם. איך לנצל את יכולת הקריאה שלכם לרכישת ושיפור אוצר המילים, התחביר והדקדוק באנגלית? האפשרויות מגוונות, ואפילו כיפיות.

מאת: עדי שטמברגר

מאת עדי שטמברגר

 

אנחנו יודעים שרובכם לא אוהבים לקרוא, אבל קריאה היום היא כבר לא מה שחשבתם. איך לנצל את יכולת הקריאה שלכם לרכישת ושיפור אוצר המילים, התחביר והדקדוק באנגלית? האפשרויות מגוונות, ואפילו כיפיות.

 

למה כל כך חשוב להרחיב אוצר מילים באנגלית?

המון תלמידים מחפשים דרכים להרחיב את אוצר המילים שלהם באנגלית, ובצדק. אולי יפתיע אתכם לשמוע שככל שיודעים יותר מילים בשפה, כך קל יותר ללמוד מילים נוספות, חוקי דקדוק ותחביר. וכשיש מאגר של מילים בסיסיות באנגלית, כל מה שתקראו ימשיך להרחיב אותו. מדוע זה קורה? מכיוון שכאשר מבינים יותר מילים בכל משפט, קל יותר למוח שלנו להבין את שאר המילים מתוך ההקשר, בשיטה הנקראת "דדוקציה". כלומר, המוח מסיק מה אמורה להיות המשמעות של המשפט, ומשלים לבד את מה שחסר לו כדי להבין. כשזה קורה פעמים רבות, מוחנו מתחיל לזכור לבד את המילים החדשות שנוספו לו. למעשה, נמצא במחקרים שיש צורך בחשיפה של 12 פעמים לפחות למילה חדשה כדי להפנים אותה ולהיות מסוגלים לשלוף אותה בעת הצורך.

קריאה ושיפור אוצר מילים באנגלית | וואלה! סקול
shutterstock.com

מה קוראים?

הפתרון אינו לשבת ולשנן רשימות מילים, למרות שלפעמים זה יכול קצת לעזור, בעיקר לפני מבחן. הפתרון האמיתי מצוי, אין מה לעשות, בקריאה בשפה. אבל זה לא חייב להיות משעמם כמו שזה נשמע. קריאה זה כבר לא מה שחשבתם. האפשרויות הן בלתי נגמרות. ניסיתם למשל לקרוא קומיקס או רומן גרפי באנגלית? בשל העובדה שהמילים בקריאה מסוג זה מלוות בתמונות או איורים שמראים מה קורה בסיפור, הרבה יותר קל להתחיל לקרוא כך, וגם קל יותר להבין מה שקוראים. תלמידים רבים לומדים היטב באופן חזותי, ולכן כשיש איור כמעט לכל משפט, הם זוכרים טוב יותר גם את האיור וגם את המילים הקשורות אליו.

אם אתם לומדים טוב יותר דווקא באופן שמיעתי, השתמשו בספרי שמע, אודיו בוקס. הטעינו אותם לטלפון שלכם, שימו אוזניות בנסיעה או סתם כשאתם משחקים במחשב, ותתחילו להאזין לספר באנגלית. ישנם המון אתרים שמהם ניתן להוריד ספרים חינמיים באופן חוקי לחלוטין. דרך אגב, ישנם גם המון פודקאסטים באנגלית, חינמיים לחלוטין להורדה, פחות או יותר בכל נושא שבעולם. מי אמר שחייבים להאזין דווקא לספר? אם ספרים הם לא הקטע שלכם, האזינו לפודקאסטים בנושאים שבאמת מעניינים אתכם - בעלי חיים, ספורט, בישול, משחקי מחשב, סתם צחוקים, ועוד. האפשרויות הן בלתי מוגבלות.

ומי אמר שחייבים לקרוא דווקא ספר? כל כך קל למצוא טקסט באנגלית בבלוג או במגזין אינטרנטי שידבר על משהו שבאמת מעניין אתכם, שפשוט חבל לא לנצל את זה. כשקוראים משהו שבאמת מעניין ומושך, לא מרגישים בכלל שקוראים באנגלית, ויש מוטיבציה להמשיך גם אם קצת קשה בהתחלה. ככל שתעשו זאת יותר, כך יהיה לכם קל יותר. אם תתמידו לקרוא לא יותר מ-5-10 דקות באנגלית מדי יום, תרגישו את ההבדל כבר אחרי חודש. אחרי חודש או חודשיים נוספים, יהיה כבר הבדל משמעותי מאד, ויהיה לכם קל הרבה יותר לקרוא ולהבין. גם תרכשו הרגל חדש ומועיל, תלמדו דברים חדשים בנושאים שמעניינים אתכם ותתחילו ליהנות מהשפה האנגלית במקום לסבול. שווה את המאמץ, לא?

 

איך קוראים?

לא חייבים לשבת בלי לזוז עם ספר כבד במשך שעות, רחוק מזה. אפשר לנצל טכנולוגיות מתקדמות ותכנים מעניינים ברשת כדי לקרוא באנגלית. היום אפשר לקרוא בטלפון או בטאבלט, או אפילו בקורא אלקטרוני ייעודי, כמו קינדל של אמזון, למשל. רוב אפליקציות הקריאה הן חינמיות לחלוטין להורדה. הן מסתנכרנות זו עם זו לרוחב המכשירים השונים שאתם משתמשים בהם אם אתם נרשמים ומכניסים אליהם את שם המשתמש והסיסמא שלכם, כך שאם התחלתם לקרוא באפליקציה בטאבלט בבית, תוכלו להמשיך ולקרוא מהמקום שהפסקתם בטלפון שלכם באוטובוס או בכל מקום אחר שתהיו בו. כך אפשר לנצל דקות "מתות" לקריאה באנגלית, ולא צריך "לבזבז" עליה זמן פנוי שיקר לכם. האפליקציות באות עם מילונים מובנים. באפליקציית הקינדל למשל, שאפשר להתקין חינם בכל מכשיר, יש מילון אנגלי-אנגלי, אבל אפשר גם להוריד ולהתקין מילונים נוספים. אם אתם לא מבינים מילה כלשהי, נסו לפענח אותה בעצמכם על פי ההקשר של המשפט. אך אם בכל זאת לא הבנתם אותה וזה מפריע להמשך הקריאה, לחיצה ארוכה עליה תעלה את הפירוש שלה מהמילון או מוויקיפדיה. פתרונות דומים קיימים באפליקציות וקוראים אלקטרוניים אחרים.

 

אולי יעניין אתכם גם:

מילים שימושיות שכדאי להכיר

אוצר מלים באנגלית 5,4 יח"ל