אוניברסיטה או מכללה?

רוצה להיות סטודנט אבל מתלבט איפה ללמוד – מכללה או אוניברסיטה? אתר וואלה סקול מסכם עבורך את רשימת השיקולים אותם יש לבחון כדי לקבל את אחת ההחלטות המשמעותיות בחייך.

מאת: אליסה טרומן

סיימתם תיכון, עשיתם צבא, טיילתם וחסכתם כסף. הגעתם לשלב ההחלטות הגדולות באמת. אם חשבתם שאחרי השאלה "מה אני רוצה להיות כשאהיה גדול?" הקשיים מאחוריכם – טעיתם. רק עכשיו עולות כל השאלות שאמורות לעזור לכם להבין איפה למצוא את מה שאתם מחפשים. ליתר דיוק, באיזה מוסד אקדמי – מכללה או אוניברסיטה.

בדיוק כפי שכל דרך ארוכה מתחילה בצעד קטן אחד, כך גם כל בעיה מורכבת ניתנת לפירוק לגורמים פשוטים יותר. כדי להבין מהו המוסד האקדמי המתאים לכם ביותר, עליכם לענות על מספר שאלות קטנות, ולפי התשובה לכל אחת - להחליט. קריטריונים שונים חשובים במידה שונה לסטודנטים שונים, ולכן, קודם כל, עליכם לבחון מה מבין הקריטריונים הבאים חשוב לכם יותר.

יוקרה

אי אפשר להתחמק ולכן נתחיל בסוגיה הזו – מהי דרגת היוקרה שהצלחה במקצוע שלכם דורשת, ושאותה אתם מחפשים? למרות מחקרים, השוואות ונתונים שונים שיצאו לאחרונה, בישראל עדיין קיימת מגמה של שיוך דרגת יוקרה גדולה יותר לבוגרי אוניברסיטה. מעסיקים חושבים כך, החברה חושבת כך, וגם צוות הקבלה לתארים מתקדמים חושב כך.

כדי לענות על השאלה הזו עליכם לבחון לא רק את הנטייה האישית או את דעת ההורים, אלא את המקצוע עצמו. מקצועות רבים לא ניתן ללמוד במכללה כלל, כמו רפואה למשל. מנגד, יש תחומים שקיימים רק במכללות, כמו תקשורת חזותית. בתחומים אחרים, שקיימים גם באוניברסיטאות וגם במכללות, כדאי לבחון את התנאים ורמות השכר לבוגרים. ישנם מקצועות, כמו מדעי המחשב, שרמות השכר ההתחלתי לבוגרי מכללות אינם נמוכים בהכרח משל בוגרי אוניברסיטאות. בנוסף, תחומים מסוימים, כמו תקשורת, עשויים להעדיף מועמדים שצברו ניסיון מקצועי במהלך התואר, שאותו ניתן לקבל לרוב רק במכללות. חשוב לציין גם כי מכללות פרטיות מסוימות הינן בעלות רמת לימודים גבוהה, ועשויות להיחשב יוקרתיות לא פחות מאשר אוניברסיטה.

מרחק

שיקול המרחק בוחן לא רק את סוג הנוף המועדף עליכם, אלא מתחשב גם ביכולת הכלכלית ואופי הלימודים הרצוי. סטודנטים רבים מדווחים על חוויה מרעננת בלימודים באזור מגורים רחוק מבית ההורים ומהסביבה המוכרת. הם נהנים מתחושת העצמאות והחופש שהם חווים לראשונה ומהעיר החדשה אותה הם מגלים במהלך התואר. אחרים מעדיפים לחזור מדי יום לבית המוכר, ללמוד בסביבה נוחה ומוכרת, לאכול את האוכל של אמא ולבלות עם החברים הקרובים.

שיקול המרחק - חברים חדשים או סביבה מוכרת?
שיקול המרחק - חברים חדשים או סביבה מוכרת?
(צילום: dreamstime)

שיקול כלכלי

הסטודנטים באוניברסיטאות נהנים משכר הלימוד הנמוך ביותר, שמתעדכן מפעם לפעם ועומד על כ- 9,500 ₪ לשנה. במכללות שכר הלימוד גבוה יותר, ויכול לנוע בין 20,000 ₪ ל-30,000 ₪ לשנה, ואף יותר מכך כאשר מדובר במכללות הפרטיות. בהתחשב בעובדה שתואר אורך בין 3 ל-4 שנים, שכר הלימוד הופך להוצאה לא מבוטלת שיש לקחת בחשבון. אל תשכחו שלימודים כוללים גם הוצאות על ספרים, צילומים ואפילו נסיעות – כל אלו אינם נכללים בשכר הלימוד.

כמו כן, כפי שציינו כבר, המיקום הגיאוגרפי של מוסד הלימוד חשוב גם הוא לנושא השיקול הכלכלי. צריך לבחון האם יש לכם יכולת כלכלית לעזוב את בית ההורים לטובת מעונות או דירה שכורה. שימו לב ששכר הדירה ושכר המעונות משתנה ברחבי הארץ ומעיר לעיר, ולכן, גם אם נדמה לכם שתוכלו להחזיק דירה לבד או בעזרת ההורים – בדקו קודם את טווח המחירים בעיר המבוקשת.

גם השיקול הכלכלי הוא חשוב – תואר עולה לא מעט כסף
גם השיקול הכלכלי הוא חשוב – תואר עולה לא מעט כסף
(צילום: dreamstime)

תנאי קבלה

פרמטר חשוב נוסף הוא תנאי הקבלה לכל מוסד. כעיקרון, תנאי הקבלה עולים בהתאם לביקוש ולא בהכרח בהתאם לדרגת הקושי. לדוגמה, לימודי פיזיקה באוניברסיטה דורשים נתוני קבלה נמוכים יותר מלימודי תקשורת, וזאת עקב ביקוש הרב ללימודי תקשורת לעומת לימודי פיזיקה, בעוד שברור שלימודי הפיזיקה קשים הרבה יותר.

עם זאת, חשוב לציין כי רף הקבלה הראשוני בפתיחת ההרשמה עשוי להשתנות, וסטודנטים שאולי לא עברו את רף הקבלה בפברואר, עשויים למצוא את עצמם מתקבלים באוגוסט לשנת הלימודים הקרובה. בנוסף, ניתן לשפר בגרויות ופסיכומטרי, בקורסי הכנה או בלימוד עצמי עם ספרי לימוד או קורס אינטרנטי (כמו באתר וואלה סקול), ועל ידי כך להעלות את סיכויי הקבלה. למי שיודע בדיוק באיזה מוסד אקדמי הוא רוצה ללמוד, מוצעות מכינות ספציפיות בכל מוסד האורכות כשנה, וכוללות לימודים כלליים. קבלת ציון מתאים בלימודי המכינה מאפשר קבלה למוסד הלימודים בשנה שלאחר מכן.

איך להחליט?

עניתם על השאלות? דירגתם קריטריונים חשובים יותר או פחות? עכשיו בדקו באיזה מוסד משתלם לכם ללמוד ותוכלו לצאת ולכבוש את השלב הבא בחיים.